50 jaar academie

De academie Wijnegem - Schilde - Zoersel bestaat dit jaar 50 jaar! Nu de coronapandemie zo goed als achter de rug is, staan zowel leerlingen als leerkrachten te popelen om deze verjaardag samen met u te vieren. Dat doen ze op zaterdag 21 en zondag 22 mei. Wij legden de huidige en voormalige directeurs, Jan Valkenborgh en Luc Moons, alvast eens op de rooster.

Op 50 jaar tijd is er ongetwijfeld héél wat veranderd?

Luc: Absoluut! Dat is voor onze sector een wereld van verschil. Je zou de jaren ’80 bijna kunnen vergelijken met de middeleeuwen. De muziekschool, zoals het toen nog heette, was voor de elite en zij gedroegen zich daar ook naar. Naar de muziekschool ging je om ‘echte’ (lees: klassieke) muziek te leren. Wilde je bijvoorbeeld leren drummen, dan deed je dat maar in je eentje, op je kamer. En vroeg niet aan een gitarist om bij het kampvuur een paar akkoorden te spelen, want dat kon hij niet. Toen ik begin jaren 2000 de afdeling ‘pop/jazz’ oprichtte, fronsten veel mensen dan ook de wenkbrauwen. “Oei, oei, wat gaan we nu krijgen? Allemaal van die mannen met lang haar en veel lawaai?! Geef ons maar viool en piano!” Ik vond dat niet kloppen. Dat was gewoon wereldvreemd.

Jan: Er is nu niet alleen veel meer keuze, het deeltijds kunstonderwijs is ook veel laagdrempeliger geworden. Kon je vroeger niet meteen mee, jammer, dan was het niet voor jou weggelegd. Nu hebben we een veel breder doelpubliek en willen we écht iedereen meenemen.

Waarvoor kan men intussen zoal bij de academie terecht?

Jan: Er is héél veel keuze. Wat muziek betreft zijn er uiteraard de instrument- en zanglessen, waar meteen ook heel wat theorie in vervat zit, maar we hebben ook lessen podiumtechniek, dj, muziekproductie ... Binnen woord hebben we naast toneel ook radio maken, regie, schrijven … Sinds 2018 hebben we onze eigen beeldafdeling, eerst in het filiaal in Wijnegem en nadien ook in Schilde. In Zoersel is het iets ingewikkelder, omdat de beeldafdeling hier samenhangt met de academie van Turnhout.

Luc: We hebben ook veel volwassen studenten. Zij kunnen bij ons bijvoorbeeld terecht om, in het kader van hun werk, te leren presentaties geven, spreken voor een publiek, interviews afnemen … Dat volwassenenonderwijs wordt niet altijd geassocieerd met een academie, maar is wel steeds één van onze sterktes geweest.

Jan: Een andere sterkte is ons ‘muzieklabo inclusief’, voor zowel kinderen als volwassenen met een beperking. We kijken niet naar wat ze niet kunnen, maar net naar wat ze wel kunnen, waardoor ze bij ons vaak helemaal openbloeien. Ze zijn bijvoorbeeld heel sterk in het aanvoelen en uitdrukken van muziek, maar hoeven daar geen noten voor te kunnen lezen.

Ik heb het aanvoelen dat kinderen - en hun ouders - vaak eerst een sportieve hobby zoeken, vooraleer ze denken aan de academie, maar verbeter me als ik mis ben.

Luc: Dat klopt. Het probleem daarbij is dat kinderen vroeger pas vanaf 8 jaar naar de academie konden komen. Dat is eigenlijk te laat, in die zin dat ze daartegen waarschijnlijk al een sport beoefenen. Ik heb niets tegen sporten, hoor, maar er is meer dan dat.

Jan: Met het ‘klavertje’ hebben we intussen wel een domeinoverschrijdend aanbod voor kinderen vanaf 6 jaar. Daar mogen ze tekenen, schilderen, dansen, zingen, toneelspelen, muziek maken ... Zo kunnen ze van alles eens proeven, ontdekken wat ze graag doen en waarin ze verder willen gaan. Maar het is en blijft een feit dat er een enorm groot vrijetijdsaanbod is voor kinderen. Wij moeten er als academie voor zorgen dat mensen weten dat wij er ook zijn: voor iedereen, voor elke leeftijd, voor elke leervraag, voor elke achtergrond!

feestvoorstellingen

Net die verscheidenheid vormt de basis van de feestvoorstellingen op 21 (om 15 en 19 uur) en 22 (om 11 uur) mei. Het zal enerzijds heel groots worden, met veel muzikanten tegelijkertijd op het podium, met een orkest, met grote projecties van de beeldafdeling ... maar anderzijds ook heel klein, met een zangeres en een piano, met intieme dialogen op een bankje ... Kortom, met alles waar de academie voor staat! Tickets (+12 jaar: €2 / -12 jaar: gratis) zijn verkrijgbaar via www.academiezoersel.be.