actiemaand tegen baarmoederhalskanker
gepubliceerd op do 9 jan 2025Text
Het vernieuwde Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker is gestart! Voortaan maak je nog steeds een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog om een uitstrijkje te laten nemen, maar de tijd tussen twee uitstrijkjes wordt vanaf nu bepaald door je leeftijd.
Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via deze test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt.
Ben je tussen 25 en 29 jaar?
- Je ontvangt elke drie jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing in je My eBox of via de post. Deze brief is een uitnodiging om een afspraak te maken met je huisarts of gynaecoloog om een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten nemen.
- Je arts neemt een uitstrijkje van je baarmoederhals en stuurt dit op naar het labo.
- In het labo wordt je uitstrijkje eerst onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende cellen.
- Spreek af met je arts hoe en wanneer je het resultaat krijgt.
Ben je tussen 30 en 64 jaar?
- Je ontvangt elke vijf jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing in je My eBox of via de post. Net als voor je dertigste, maak je een afspraak bij je arts om een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten nemen.
- De afname van het uitstrijkje door de arts gebeurt op dezelfde wijze als voor je dertigste.
- In het labo zal het uitstrijkje vanaf nu eerst onderzocht worden op de aanwezigheid van hoogrisico-HPV.
goed rapport
Uit cijfers van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker blijkt dat in onze gemeente maar liefst 72 % van de vrouwen in de doelgroep zich preventief laat onderzoeken. Dat is boven het Vlaamse gemiddelde. Duw jij dit cijfer nog mee de hoogte in?
Meer weten?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 8 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar de website van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.