coronavirus in onze gemeente | UPDATE 29 juli

FEDERALE EN PROVINCIALE MAATREGELEN – Op maandag 27 juli werden er extra federale en provinciale maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. De nieuwe maatregelen zijn, in eerste instantie, voor vier weken van kracht. U moet deze maatregelen strikt opvolgen. Er zal streng worden toegekeken op de naleving van de maatregelen en u zult onmiddellijk beboet worden bij niet-naleving.

We rekenen op u om alle maatregelen strikt en nauwkeurig op te volgen zodat we bijkomende maatregelen kunnen vermijden.

"Wees creatief in het verslaan van het virus en niet in het omzeilen van de maatregelen." Cathy Berx | gouverneur 

mondneusmasker verplicht

U moet vanaf nu altijd een mondneusmasker dragen zodra u het openbaar domein betreedt én als de afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Dit wil zeggen dat, van zodra u uw huis verlaat, u vanaf nu dus altijd een mondneusmasker draagt op publiek toegankelijke plaatsen. Bij u thuis en in de wagen moet u geen mondneusmasker dragen. Ook op café of in een restaurant moet u geen mondneusmasker dragen zolang u op uw plaats zit. Zodra u opstaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, moet u uw mondneusmasker wel dragen. Ook als u gaat wandelen, lopen of fietsen, draagt u verplicht een mondneusmasker. Wie intensief sport, moet geen mondneusmasker dragen, zolang dat op een plaats is waar de mate van besmetting nihil is. Fietst u bijvoorbeeld in een peloton, dan is het dragen van een mondneusmasker wel verplicht omdat de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. U moet wel altijd een mondmasker op zak hebben. Twijfelt u of voelt u zich niet veilig? Draag dan uit voorzorg uw mondneusmasker. Hou er steeds rekening mee dat uw mondneusmasker zowel uw mond als uw neus volledig moet bedekken.

telewerk

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit onmogelijk is.

avondklok

Er geldt een avondklok in heel de provincie Antwerpen. U mag uw huis niet verlaten tussen 23.30 uur en 6 uur. Uw huis verlaten is enkel toegelaten voor een noodzakelijke verplaatsing (als u moet gaan werken, naar het ziekenhuis moet, …).

sociale bubbel

Uw sociale bubbel mag bestaan uit maximum vijf extra personen buiten uw gezin (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend) en verandert vier weken lang niet. Als uw gezin maar uit één persoon bestaat, mag u ook maar vijf andere (vier weken lang, steeds dezelfde) personen zien. Bestaat uw gezin bijvoorbeeld uit vijf personen ouder dan 12 jaar, dan mag uw gezin ook maar vijf andere (vier weken lang, steeds dezelfde) personen zien.

horeca

Een bezoek brengen aan onze plaatselijke horeca kan uiteraard nog, ze hebben uw steun nodig. De horeca-uitbaters moeten hun klanten individueel registreren. Uw gegevens zullen voor een periode van vier weken bijgehouden worden en enkel gebruikt worden voor eventueel contactonderzoek. 

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan één tafel beperkt tot een maximum van vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. U draagt verplicht een mondneusmasker als u binnenkomt of als u zich verplaatst (bij een toiletbezoek bijvoorbeeld). U mag uw mondneusmasker afzetten als u op uw plaats zit. Alle horecazaken sluiten verplicht hun deuren om 23 uur.

winkelen

Als u gaat winkelen, doet u dat alleen (of slechts in het gezelschap van uw minderjarig kind of met een begeleider wanneer u hulpbehoevend bent) én voor een maximumperiode van 30 minuten. Het zogenaamde ‘funshoppen’ is niet toegelaten. U gaat dus enkel naar de winkel of de markt als u iets nodig hebt. Deze regels gelden uiteraard ook voor de markt in Zoersel op 4 augustus. Het dragen van een mondneusmasker is hier ook verplicht.

bibliotheken

Ook als u een bezoek brengt aan één van onze bibliotheken, doet u dit alleen of slechts in het gezelschap van uw minderjarig kind of met een begeleider wanneer u hulpbehoevend bent. Uw bibliotheekbezoek mag maximum 30 minuten duren. Het gebruik van een publiekscomputer (in een aparte ruimte) is toegestaan, maar maximum voor één uur. Onze bibliotheekmedewerkers zullen op regelmatige basis de aanraakschermen, publieke tafelbladen, stoelen, deurklinken … grondig ontsmetten.

sporten

Sporten mag, maar alle ploegsporten met meer dan tien personen zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. Alle individuele contactsporten zijn verboden ongeacht de leeftijd. In het belang van een eventueel contactonderzoek wordt u in zowel wellnesscentra als bij sportlessen verplicht geregistreerd.

samenscholing beperkt tot maximum tien personen

Buiten uw sociale bubbel (uw gezin en vijf extra vaste mensen) mag u ook met andere mensen activiteiten uitoefenen op het openbaar domein, maar u mag in totaal met niet meer dan tien personen zijn. Belangrijk hierbij is dat u verplicht een mondmasker draagt en de sociale afstand van 1,5 meter garandeert.

evenementen

Bij evenementen moet u altijd een mondneusmasker dragen. Het aantal toegelaten personen op evenementen is teruggeschroefd naar maximum 200 personen buiten en 100 personen binnen. Op deze evenementen moet verplicht een mondmasker gedragen worden. Onze cirkelconcerten in park Halle Hof, gepland in augustus, gaan voorlopig niet door op de aangegeven data. Hebt u reeds tickets besteld voor deze concerten, dan wordt u één van de volgende dagen persoonlijk op de hoogte gebracht om een regeling te treffen voor de terugbetaling van de tickets.

verplaatsingen

We vragen ook uitdrukkelijk aan iedereen om geen onnodige verplaatsingen te maken. Blijf zoveel mogelijk thuis en breng uzelf en anderen niet in gevaar.

vuistregels

Deze vuistregels blijven nog steeds van levensbelang in de strijd tegen het coronavirus:

  1. Hygiëneregels, zoals handen wassen, blijven essentieel.
  2. Doe uw activiteit buiten. Het risico op besmetting is kleiner. Als dat niet kan, zorg dan voor voldoende ventilatie van de ruimte.
  3. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen in de risicogroep (ouderen, zieken, …).
  4. Veiligheidsafstand blijft van toepassing, behalve bij uw eigen bubbel en bij kinderen jonger dan 12 jaar.
  5. Nauwer contact met vijf vaste personen gedurende vier weken, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend en uitgezonderd huisgenoten, is toegelaten.

overzicht

Een overzicht van alle maatregelen die van toepassing zijn binnen onze gemeente vindt u hier.
Hebt u nog bijkomende vragen? Surf dan zeker naar de website info-coronavirus.be of bel naar het T 0800 14 689 (tussen 9 en 17 uur).

Gelieve voor vragen met betrekking tot COVID-19 NIET te bellen naar de noodnummers 101 en 112. Deze zijn enkel bedoeld voor dringende oproepen.