cultuur beleeft u voorlopig in uw kot

Al enkele weken zijn alle cultuurhuizen, concertzalen en musea gesloten. Allerlei organisaties stellen hun online archieven open voor het grote publiek.

Cultuur speelt een belangrijke rol in ons leven. We luisteren dagelijks naar de radio, wonen tal van concerten en voorstellingen bij, kijken dagelijks naar films of gaan op reis de plaatselijke musea bezoeken. Begin maart werd dit alles van ons afgenomen. Onze dienst cultuur zat niet stil en maakte een grote verzameling van online cultuurplatformen. We lichten er graag enkele uit en geven u een uitgebreid gamma. Voor ieder wat wils!

concerten meepikken in binnen- en buitenland

Opera Ballet Vlaanderen en de Munt Brussel openden recent hun online beeldarchief. U kunt er gratis opera’s bekijken van de afgelopen seizoenen. Op het YouTube-kanaal van de AB vindt u dan weer een reeks gratis concerten terug van onder andere Sinead O’ Connor, Cypress Hill, Trixie Whitley, en meer. Maar ook voor de jongsten onder ons bieden ze Kapitein Winokio’s Berenconcert ter beschikking. Buitenlandse concerthuizen, zoals de Doelen of Berliner Staatsopera bieden eveneens een programma aan.

musea

Wie af en toe houdt van een museumbezoek, kan een virtuele toer volgen in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. U kunt ook de landsgrenzen virtueel oversteken en een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum in Amsterdam, het Vaticaans Museum of het British Museum.

zelf creatief aan de slag

Als u enkele jongelingen thuis hebt rondlopen, kunt u steeds de uitdagingen aangaan van Speelplein Zoersel. Zij posten op hun Facebookpagina dagelijks leuke opdrachten die uw kleine spruit tot een goed einde kan brengen. Bent u fan van tekenfilms, dan kunt u in het Dreamworks Activity Center terecht voor interactieve spelletjes van uw favoriete animatiefilm. Hebt u altijd al eens de Taj Mahal willen bezoeken? Dan kan Google Streetview u zeker en vast wel helpen. Een unieke ervaring!

Een uitgebreid aanbod vindt u hieronder terug. Klik op de titel om het online aanbod te ontdekken.

ONLINE CONCERTZALEN EN THEATERS
Ancienne Belgique
All of Bach
Berliner Staatsoper (Carmen)
De Koninklijke Muntschouwburg
De Doelen
Opera en Ballet van Vlaanderen
OperaVision
Wigmore Hall
 
MUSEA
Art in Flanders
British Museum
Cultuurkuur
Galloromeins Museum
Google Arts and Culture
Industriemuseum
Koersmuseum
Kröller Müller
Léon Spillaert in Londen
Mauritshuis
Museum of Modern Arts New York
Museum voor Schone Kunsten Gent
Rijksmuseum
Spacify
Stam Gent
The Met Museum
Van Eyck Museum
Van Gogh Museum
Vaticaans Museum
 
ONLINE VOORSTELLINGEN
Behoud de Begeerte
Theater Froe Froe
Cultuurconnect
Podium aan Huis
 
PLEKBEZOEKEN
Grotten van Lascaux
Google Treks
Taj Mahal
Tempels van Angkor
 
ANDEREN
De Buren (luisterverhalen)
Eurovisiesongfestival met AI
Online Documentaires (deels gratis)
Radioboeken