cultuurprijs gaat naar Paul De Houwer

Op 20 januari reikten de cultuurraad en het gemeentebestuur de Zoerselse cultuurprijs uit. Die prijs is dit jaar weggelegd voor Paul De Houwer. Paul was de stichter van fotoclub Obscura en was 32 jaar lang voorzitter van de club. Daarnaast was hij jarenlang een vaste waarde in de cultuurraad en werkte hij allerlei creatieve initiatieven uit. Kort samengevat: de laatste decennia bracht Paul letterlijk de gemeente Zoersel in beeld.

café Canada

Voor Paul begon het allemaal in café Canada (nu het Retro Café, red.). “Daar werd ik voorgesteld aan Jef De Beuckeleer, die blijkbaar mijn passie voor fotografie deelde,” vertelt Paul. “Voorzichtig werden daar de eerste plannen gesmeed. Op een gegeven moment kwam zelfs de cafébaas naar ons en zei: “Allé mannen. Start toch gewoon een fotoclub!” en voilà. Jef was de eerste voorzitter van de club. Nadien nam ik die taak van hem over. Ondertussen bestaat de club al 49 jaar.”

gemeente in beeld

Naast zijn belangrijke rol bij fotoclub Obscura was Paul ook betrokken bij heel wat gemeentelijke initiatieven en zette hij zijn schouders onder tal van projecten. Je kwam hem op verschillende activiteiten tegen. Daar legde hij alles netjes vast op beeld. En hij was een vaste waarde in de cultuurraad. “Ik heb enorm veel dingen gedaan in de gemeente. Ik ben het meest trots op de organisatie van de Digidoedagen, waar we mensen tijdens ons jaarlijkse fotosalon alles over digitale fotografie en beeldverwerking leerden. Maar ook ‘Nacht van de Nier’ ten voordele van nierpatiënten staat bovenaan de lijst”, zegt Paul. “Ik heb zelfs ooit alle kinderen van de lagere school een wegwerpcamera gegeven. Die foto’s stelden we dan tentoon in het jeugdhuis en op ons jaarlijkse fotosalon.”

blijk van appreciatie

Zijn jarenlange inzet, soms dag en nacht, appreciëren we enorm als gemeente. Exact 20 jaar geleden mocht fotoclub Obscura de cultuurprijs al ontvangen. Het maakt dat Paul deze prijs gerust als een lifetime achievement award kan beschouwen. Vaardig en creatief in de fotografie en een inspirerende man voor zijn vereniging. Zoersel is trots op deze cultuurprijswinnaar.

“Ik ben heel dankbaar. Maar omdat ik recent gestopt ben als voorzitter, voelt het ook een beetje aan als een afscheid”, zegt Paul. “Maar geen nood. Ik blijf actief in de fotoclub. Ze zijn nog niet van mij af.”