cultuurprijs voor Leo Van Rossum

Op 26 januari reikte onze cultuurraad de cultuurprijs 2019 uit aan Leo Van Rossum. Leo is een gekend inwoner van Zoersel. Al jarenlang is hij voortrekker voor het behoud van het Zoersels landbouwpatrimonium. Zo is hij één van de bezielers van de Zoerselse dag van de landbouw op Einhoven.

creatief Zoersel op de kaart zetten

Leo stelt zich op een uitzonderlijke manier ten dienst van de inwoners van Zoersel. Van trollenwandelingen tot kunstprojecten, hij doet het allemaal voor zijn dorp. Dankzij zijn vele creatieve verwezenlijkingen zette hij Zoersel mee op de kaart. Hij legt zijn oor te luister bij de gewone mens en brengt hiermee plezier en vertier bij elke inwoner. Zijn inbreng en hulp op tal van bijeenkomsten en evenementen in onze gemeente is dan ook groot. Ook zijn rol als bestuurslid van de Landelijke Gilde, Samana St.-Elisabeth, oprichter van de Oxfam Wereldwinkel ZOERSEL en zijn inzet voor evenementen in als het 75-jaris bestaan van de KVLV, gingen niet onopgemerkt voorbij.

‘t is ni miër lek a’t gewest is

Twee hoogtepunten zijn zonder twijfel zijn twee boeken, ‘van hoëre zegge’ en zijn meest recente boek uit 2019 ‘’t is ni miër lek a’t gewest is’. In het boek ‘van hoëre zegge’ laat Leo door middel van tal van weetjes en anekdotes een naslagwerk achter voor de toekomstige generatie. In ‘’t is ni miër lek a’t gewest is’, stelde hij aan de hand van foto’s en losse blaadjes een boek samen over de dorpsgeschiedenis, zijn boerderijen en gebouwen, stoeten en processies en liedjes die verloren dreigen te gaan.

Proficiat met uw welverdiende cultuurprijs, Leo. En een welgemeende dankjewel voor alle initiatieven die u onderneemt in onze gemeente.