de weg banen tussen Antwerpen en Turnhout

Op 10 september is het weer zo ver: dan trekt Vlaanderen er voor de 35e keer op uit op Open Monumentendag. Er staan meer dan 1.000 activiteiten op het programma, waaronder ook in onze gemeente.

Alles draait dit jaar rond immaterieel erfgoed: met hart en ziel. U ontdekt de verhalen, tradities en evoluties achter de vele monumenten.

de grote steenweg

Stad Antwerpen, Erfgoed Noorderkempen en Erfgoed Voorkempen hebben dit jaar de handen in elkaar geslagen om op Open Monumentendag het hart en de ziel van de Turnhoutsebaan te tonen. Kom op 10 september alles te weten over deze bijzondere steenweg!

De Turnhoutsebaan past perfect binnen het thema van deze editie van Open Monumentendag. Wat is er immers levendiger dan de steenweg die Antwerpen en de Kempen verbindt, waar mensen, tradities en ook monumenten altijd in beweging zijn? Doorheen de tijd veranderde het tracé van de weg, het landschap errond, de huizen en hun bewoners... maar de baan die bleef en hield iets vast van al deze verhalen.

Op Open Monumentendag worden tal van activiteiten georganiseerd rond deze steenweg. Zo kunt u in Antwerpen de alombekende "Reuskens van Borgerhout" in BorGerHub gaan bezoeken of de festiviteiten ter ere van 100 jaar Rivierenhof gaan bijwonen. Wie liever de nostalgische toer opgaat kan de fototentoonstelling "Baancafés en dancings langs de N12" bezoeken in Beerse. Of ontdek in de patio van het administratief centrum Zoersel alles over 'ons' stukje Turnhoutsebaan in Sint-Antonius.

Deze tentoonstelling van de Heemkundige Kring Zoersel is daarna nog tot en met 15 september te bekijken tijdens de openingsuren van het administratief centrum.