een mondmasker is geen grondmasker

Ze zijn bijna niet meer uit het straatbeeld te denken: mondmaskers. Jammer genoeg ziet u ze de laatste tijd meer en meer ook echt op de straat. Vaak worden ze onbewust achtergelaten. Het kan niet de bedoeling zijn om van mondmaskers zwerfvuil te maken. Een gebruikt mondmasker hoort in de vuilnisbak, bij het restafval.

Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Wegwerpmondmaskers zijn gemaakt van plastic en worden nooit volledig afgebroken in de natuur. Het zal dus ook nooit verdwijnen, maar hoogstens in stukken uit elkaar vallen. Deze stukken blijven dan als microplastics (kleiner dan 1 millimeter) bestaan.

hou het veilig voor uzelf en anderen

Naast de impact op het milieu, kunnen gebruikte mondmaskers bacteriën of virussen bevatten. Als u per ongeluk een mondmasker achterlaat op straat of in het bos, moet iemand anders dit oprapen en wordt deze persoon blootgesteld aan deze bacteriën en virussen. Laat dat nu net hetgeen zijn dat we absoluut niet willen.

Zorg ervoor dat uw mondmasker niet in zwerfvuil verandert:

  • Gebruik een herbruikbaar mondmasker.
  • Maakt u toch gebruikt van wegwerpmateriaal, gooi het dan bij het restafval.
  • Zorg ervoor dat uw mondmasker niet uit uw auto of broekzak valt en het niet plots gaat vliegen.

Ziet u een ‘zwerfmondmasker’ liggen en wilt u het in de vuilbak gooien, raap het dan niet op met onbeschermde handen. Gebruik een grijper of draag rubberen of latex handschoenen.

Bedankt!