eerste Zoerselse jeugdwerkstraat in de Heideweg

Een stukje van de Heideweg in Halle-Zoersel wordt vanaf 1 september omgedoopt tot de eerste Zoerselse ‘jeugdwerkstraat’. Ons gemeentebestuur voert de maatregel in na een hulpkreet van Scouts Halle, waarvan de terreinen gelegen zijn aan de Heideweg. Omdat het er tijdens het begin en het einde van de activiteiten behoorlijk druk - én gevaarlijk - kan worden, wordt de straat op die momenten telkens een half uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Scouts Halle en Kris Kras Akabe hebben een groot ledenaantal. Vooral bij de start en het einde van de scoutsactiviteiten zorgt dit voor heel wat beweging in de Heideweg. De leden komen vaak - en bij voorkeur - te voet of met de fiets, maar er worden ook heel wat kinderen met de auto afgezet. Deze combinatie kan voor zeer onveilige situaties zorgen aan de ingang van het scoutsbos.

verkeersmaatregelen voor veilige scoutsomgeving

De leidingsploegen van de scouts en Akabe namen zelf het heft in handen. Na een bevraging van de ouders vroegen ze de gemeente om verkeersmaatregelen te nemen ter hoogte van hun scoutsterreinen. Na een overleg met de buurtbewoners besliste het bestuur om van het gedeelte van de Heideweg tussen Lage Weg en Ketelheide een ‘jeugdwerkstraat’ te maken.

jeugdwerkstraat

De maatregel houdt in dat het stukje Heideweg bij de start en het einde van de activiteiten van de scouts (wekelijks op zondag) en Akabe (tweewekelijks op zaterdag) voor een half uur wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De doorgang in de jeugdwerkstraat blijft voor buurtbewoners wel mogelijk, maar aan een aangepaste snelheid.

Deze maatregel wordt ingevoerd op 1 september en zal zes maanden proefdraaien. Nadien volgt een evaluatie bij scouts, Akabe en de buurtbewoners.