grachten vrijmaken

OPRUIMWERKEN – Pidpa start vanaf 3 augustus met het ruimen van grachten in onze gemeente. Elk jaar is een ander gebied aan de beurt, waardoor elke gracht om de vier jaar weer proper is.

belang van grachten

Onze grachten en beken zorgen uiteraard voor afwatering om waterlast te voorkomen. Maar minstens even belangrijk: via de grachten kan het water deels in de grond dringen. Zo stijgt het grondwaterniveau, want daarvan zijn steeds vaker tekorten.

verantwoordelijkheid Pidpa

Pidpa staat niet alleen in voor het drinkwater in onze gemeente, maar is ook verantwoordelijk voor ons afval- en regenwaterbeheer. Om de grachten in vorm te houden, ruimt Pidpa geregeld het slib en vuil op. Ieder jaar zijn verschillende zones aan de beurt voor een ruiming. Elke straat in Zoersel is door Pidpa toegewezen aan één van de in totaal zestien zones. Dit jaar zijn de groene zones op de kaart (zie hieronder) aan de beurt.

Het ruimen staat volledig los van het maaibeheer van de grachten en bermen.

wat u kunt doen

De medewerkers van Pidpa melden ons dat de grachten niet altijd goed toegankelijk zijn. Doordoor raken ze in de problemen tijdens het ruimen. Als u denkt dat u in een van de groene zones woont, controleer dan het volgende:

  • Als bomen of hagen op uw perceel voor overhangende takken zorgen (over de gracht), snoei deze dan.
  • Ook eventuele beplantingen op de perceelgrens of op de schuine kant mogen de ruiming niet hinderen.
  • Aansluitingen in de grachten, bijvoorbeeld van regenwater, mogen niet uitsteken. Zaag ze liefst schuin af en verstevig ze waar mogelijk. Zo voorkomt u beschadigingen.

wist u dit?

Als er een buis in de gracht is geplaatst, bijvoorbeeld onder uw oprit, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van deze buizen. Maak de buizen regelmatig vrij, bijvoorbeeld met een hark of door ze grondig door te spoelen, om zo verstoppingen te voorkomen.