groen parelsnoer door onze Kempen

De antitankgracht, lopende van Stabroek tot het Albertkanaal in Oelegem, was ooit een nutteloze militaire verdedigingsgordel. Milieuvereniging GroenRand droomt ervan om een groot landschapspark Voorkempen uit te bouwen van meer dan 11.000 hectare.

GroenRand

Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur de Antitankgracht helemaal over van de militairen. Eind vorige eeuw kon een sterke milieubeweging de langgerekte brok natuur redden van de plannen om er een breed duwvaartkanaal van te maken naar de haven. GroenRand heeft boeiende plannen met de Antitankgracht: van een natuurnetwerk naar een heus landschapspark.

natuurnetwerk voor de hele Voorkempen

Voor een goed natuurbeleid, moeten fauna en flora zich tussen nabijgelegen natuurgebieden kunnen verplaatsen via verbindingsstroken. Hoe vlotter planten en dieren met hun soortgenoten in een ander gebied in contact komen, hoe kleiner de kans dat een soort uitsterft. GroenRand legt zich toe op de ontwikkeling van dergelijke natuurverbindingen.

landschapspark Voorkempen

Eind 2019 werd ontdekt dat de otter zijn weg had gevonden naar de Antitankgracht. De otter is uiterst gevoelig voor vervuiling. Zijn aanwezigheid is dus een veelbelovend signaal. Met het opduiken van de otter bewijst de Antitankgracht als “dierenautostrade” een goede verbinding te vormen naar andere natuurgebieden. GroenRand-coördinator en Zoerselaar, Dirk Weyler, vertelt: “De gracht loopt door verschillende openbare bossen, private domeinen en natuurgebieden in beheer bij Natuurpunt of Agentschap Natuur en Bos en ligt helemaal ingebed in het groen. Als we verder kijken, zien we op het provinciaal Structuurplan nog verschillende andere groengebieden die eraan vast te koppelen zijn, waaronder het Zoerselbos, Zalfens Gebroekt, Schijnvallei … We dromen nu van een “Landschapspark Voorkempen” van meer dan 11.000 hectare zuivere natuur, met altijd een link naar de Antitankgracht.” De komende jaren werkt GroenRand eraan om de authentieke natuur langs de Antitankgracht te herstellen en de recreatieve mogelijkheden uit te breiden.

Via Lemmekensbaan en het Dryhoekbos kunt u al wandelend en fietsend genieten van de Antitankgracht.

meer info

Wilt u meer weten over GroenRand en op de hoogte blijven van hun activiteiten? Dan kunt u gratis lid worden. Meer info bij Sky Rymenants op ryka69@hotmail.com.