Gsm veilig weg, focus op de weg!

Afleiding blijft een grote 'killer' in het verkeer. Doe dus altijd de 1,2,3, FOCUS voor je vertrekt en hou zo je ogen op de weg.

Een veilige rit begint met een goede voorbereiding. Stel je route op voorhand in, of zet jouw favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Leg daarna je gsm weg en blijf eraf voor de rest van de rit. Begin met een 1, 2, 3, FOCUS! Met deze campagne vraagt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) om te focussen op de weg en niet op je gsm.

Hoe je de 1,2,3 FOCUS doet, kies je zelf! Kabel of bluetooth, podcast of radio, dat bepaal je zelf. Zo verbindt Wim Willaert zijn gsm via Bluetooth en luistert hij naar Latin muziek, terwijl Bockie De Repper een kabeltje gebruikt. Hoe je het doet maakt niet uit, zolang je maar focust op de weg!

gsm achter het stuur: een belangrijke verkeerskiller

Uit grootschalig onderzoek blijkt dat automobilisten ongeveer de helft van de rijtijd afgeleid zijn, omdat ze met andere activiteiten bezig zijn. Over het algemeen wordt geschat dat afleiding een rol speelt bij 5 - 25% van de ongevallen in Europa. Dit is waarschijnlijk een onderschatting. 

  • Gsm-gebruik tijdens het rijden is een van de meest voorkomende bronnen van afleiding. 
  • Afgeleide bestuurders hebben over het algemeen de neiging om meer uit te wijken, langere reactietijden te hebben en informatie uit de verkeersomgeving te missen, maar de effecten en risico's zijn afhankelijk van het type afleiding. 
  • Visuele afleiding (waardoor je je ogen van het verkeer weghaalt) en/of handmatige afleiding (bv. gsm of scherm bedienen of aanraken, voorwerp zoeken in je tas) houden meer risico in dan mentale activiteiten (bv. handenvrij bellen of praten met passagier).
  • Het gebruik van gsm's verhoogt het ongevalsrisico voor automobilisten met een factor 3,6. Bellen (x12) en sms'en (x6) zijn vooral heel risicovolle vormen van afleiding.