Hendrik Conscience vereeuwigd in de bib

Vorige week aanvaarde de gemeenteraad unaniem een schenking van een antieke Consciencekast. De bib van Zoersel is dertig boeken van Hendrik Conscience (1812-1883) én een unieke kast rijker. De schenking komt van Zoerselaar Jackie Schotsmans.

De jubileumuitgave en kast uit 1912 werden gemaakt ter ere van de 100ste verjaardag van de Vlaamse auteur. Nu, 100 jaar later, krijgen ze een plek in de bib van Zoersel en herinneren zij aan de schrijver die regelmatig in Zoersel kwam en zo onder meer het boshuisje vereeuwigde in zijn roman uit 1850, De Loteling.

Zoersel en De Loteling

Rond 1870 vluchtte Hendrik Conscience weg uit Antwerpen, naar Schilde, en maakte er vele wandelingen. Op een dag kwam hij in het Boshuisje in Zoersel, waar hij aan De Loteling schreef. Later vertelt beeldhouwster Mariëtte Coppens in de fijn uitgewerkte takken van de lindeboom – te bezichtigen in het Lindepaviljoen – het verhaal van De Loteling. De personages maken zich los uit het hout en tonen hun ranke vormen.

De boeken zijn niet te leen, maar gezien de speciale band tussen Hendrik Conscience en Zoersel, zijn ze zeker een heel fijne aanwinst.