het vrijwilligerspunt | aangename kennismaking

Ken u Hanne en Griet van het vrijwilligerspunt al? Dan stellen we ze graag aan u voor. Zij zorgen er namelijk voor dat het vrijwilligerswerk in onze gemeente blijft draaien.

Kunnen jullie kort toelichten wat jullie doen?
Hanne: Wij werken in opdracht van Vonak voor gemeente & ocmw Zoersel. Vonak staat voor Vrijwilligers Organisatie Noord-Antwerpen Kempen. Wij baten het vrijwilligerspunt uit en helpen de gemeente en andere organisaties in Zoersel met hun zoektocht naar vrijwilligers. Langs de andere kant zoeken we ook naar vacatures voor mensen die zich willen engageren als vrijwilliger.

Griet: Je kan ons een beetje vergelijken met een uitzendbureau voor vrijwilligers. 

Inwoners uit onze gemeente kunnen dus op bezoek komen en jullie zoeken de juiste vacature voor hen?
Griet: Dat klopt. We vertrekken vanuit de interesses van de kandidaat omdat we overtuigd zijn dat we op die manier de juiste job vinden voor die bepaalde persoon.

Hanne: Sommige kandidaten weten wat ze willen doen. Maar anderen willen gewoon ‘iets’ doen. Door te achterhalen waar hun interesses liggen, komen we in vele gevallen tot de perfecte match.

Griet: Onze vacatures zijn natuurlijk niet eindeloos. Het voordeel is dat de jobs heel uiteenlopend zijn. Men denkt al snel dat vrijwilligerswerk gelinkt is aan ‘engagement voor lange periode’. Dat is niet het geval. Er zijn ook vacatures voor één uur per week of zelfs eenmalige activiteiten.

Kunnen onze inwoners de beschikbare vacatures ergens raadplegen?
Hanne: Op de website van Vonak geven we altijd een overzicht van onze openstaande vacatures. Iedereen kan zich daar eenvoudig kandidaat stellen. Op zoek naar iets anders? Dan kan er met mij of Griet een afspraak gemaakt worden en proberen we samen de geschikte job te vinden.

Waarom zijn vrijwilligers zo belangrijk?
Hanne: Enorm veel organisaties doen beroep op, of worden gedragen door vrijwilligers. Zonder hen kunnen die organisaties niet blijven bestaan. Neem nu als voorbeeld onze vaccinatiecentra: elke dag staan er tientallen vrijwilligers paraat om daar te helpen. Zonder hen was de hele vaccinatiecampagne niet mogelijk. Daarom is het belangrijk dat wij een handje helpen om het vrijwilligerswerk draaiende te houden.

blikvangers

Op dit moment zoeken we weer heel wat enthousiaste vrijwilligers. Hier alvast een selectie uit het brede aanbod:

  • Lindepaviljoen (Toerisme Zoersel vzw) zoekt computerheld(in)
    Toerisme Zoersel vzw is op zoek naar een vrijwilliger die behendig is met computers en ook wat kennis heeft van sociale media.
  • vrijwilliger tentoonstellingsruimte de Bijl
    U kent ongetwijfeld gemeenschapscentrum de Bijl en haar tentoonstellingsruimte. Om deze tentoonstellingen in goede banen te leiden en bezoekers van harte welkom te heten, zijn we op zoek naar vrijwilligers met een passie voor cultuur.
  • chauffeurs minder mobielen centrale (MMC)
    Heel wat minder mobiele mensen willen graag hun familie bezoeken, boodschappen doen of naar de dokter gaan, maar vinden niet gemakkelijk vervoer. Brengt u hen op hun bestemming? Laat het ons weten via Karine Demuylder, 03 2980 0 00 of mmc@zoersel.be.

Uw gading niet gevonden? Neem dan zeker een kijkje in de – meer dan 25! – openstaande vacatures op de website van Vonak.