honden aan de leiband

MOGELIJK GEVAAR – Sinds het begin van de coronacrisis gaat u meer en meer wandelen in onze Zoerselse bossen, soms vergezeld door uw trouwe viervoeter. Tijdens het wandelen is de verleiding groot om uw hond los te laten lopen, wat eigenlijk verboden is. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor mensen, de omgeving en de natuur.

mijn hond is braaf, hij doet niemand kwaad

Iedereen moet de kans krijgen om op een aangename manier te kunnen ontspannen tijdens een wandeling, een looptochtje, een mountainbikerit, … Ook al is uw hond goed getraind, niet elke wandelaar of loper vindt het leuk om enthousiast besprongen te worden of blaffend achtervolgd te worden. Sommigen worden bevangen door een angstgevoel bij het zien van een loslopende hond. Het is dus belangrijk dat uw hond steeds aan de leiband blijft.

mogelijk gevaar voor andere dieren

Maar niet alleen mensen vinden het onprettig dat een hond niet aan de leiband loopt, ook dieren. Honden hebben nu eenmaal een jachtinstinct. Als een hond een wild dier ruikt, wordt dat instinct geprikkeld. Hij wil er nieuwsgierig op afgaan en het dier vangen. Dieren schrikken hiervan en lopen haastig weg waardoor de kans op verwondingen of erger bestaat.

Vogels die op de grond of laag in de struiken broeden, lopen gevaar bij loslopende honden. Zij mogen niet te vaak worden verstoord. In het ergste geval laten ze hun kuikens in de steek of trekken ze weg uit het gebied. Op die manier kan het vogelbestand drastisch teruglopen. Honden laten op verschillende manieren geursporen achter. Dit zorgt er onder andere voor dat reeën lange tijd wegblijven. Reeën zijn bovendien herkauwers. Ze rusten elke dag vele uren om hun voedsel te verteren. Worden ze te vaak gestoord tijdens het herkauwen, dan sterven ze met een volle maag.

mag mijn hond nog loslopen?

Honden moeten vrij kunnen rondlopen. Dat is goed voor hun gezondheid. Ze kunnen in uw tuin rondlopen, op een hondenschool of in een hondenlosloopzone. Onze gemeente is bezig om in de verschillende deelgemeentes hondenlosloopzones in te richten. Maar ook buiten ons dorp vindt u heel wat hondenlosloopzones. Een overzicht vindt u terug op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.