Ik kan niet gaan stemmen, wat nu?

Op zondag 9 juni is het weer zover. Dan trekken we met z’n allen naar de stembus voor de gelijktijdige Europese, federale en regionale verkiezingen. Verblijf je op 9 juni in het buitenland, moet je werken, ben je ziek ...? Dan kan je, als je wil, toch jouw stem uitbrengen.

afwezig met/zonder volmacht

Dit doe je door iemand anders een volmacht te geven. Die persoon gaat dan in jouw plaats stemmen. Je kan via een volmachtformulier aan eender welke andere stemgerechtigde (dat moet geen familie zijn) een volmacht geven, op voorwaarde dat die persoon nog geen volmacht van iemand anders kreeg.

Daarnaast kan je ook je afwezigheid melden zonder een volmacht te geven. In dit geval moet je wel altijd een geldig bewijs (vb. doktersattest, attest van je werkgever ...) bezorgen aan onze dienst verkiezingen in het administratief centrum. Ben je op 9 juni in het buitenland, maar heb je hier geen bewijsstukken voor, dan kan je uitzonderlijk een verklaring op eer afleggen. 

In alle drie de gevallen maak je een afspraak bij onze dienst verkiezingen om alle documenten in orde te brengen. Een afspraak maken kan heel eenvoudig online of telefonisch via 03 2980 0 00.

ongewettigd afwezig

Breng je jouw stem niet uit (ook niet via een volmacht) en heb je geen afwezigheidsattest of verklaring op eer afgelegd, dan kom je terecht op de lijst van kiezers die niet hebben gestemd. De rechtbank bepaalt dan of je wordt vervolgd en welke boete je in dat geval krijgt.

oefenen

Wil je graag een keer oefenen op een stemcomputer? Dat kan tot 4 juni op de oefencomputers in de drie bibliotheken en in het administratief centrum (Handelslei 167).