infomoment voor (kandidaat-)gastgezinnen

Intussen vonden een 50-tal Oekraïense vluchtelingen hun weg naar onze gemeente. Zowel medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel als een heleboel vrijwilligers doen hun uiterste best om voor een warm welkom te zorgen. Daarnaast zette de gemeente enkele initiatieven op poten om zowel Oekraïners als de vrijwilligers, gastgezinnen en andere helpende handen extra te ondersteunen.

ontmoetingsmoment

Zo organiseerden we gisteren het eerste ontmoetingsmoment voor vrijwilligers en vluchtelingen in de Kapel van het administratief centrum. We brengen deze mensen samen om hen de kans te geven elkaar te vinden, ervaringen te delen en elkaar te steunen. Dat gebeurde in een hele gemoedelijke sfeer, met een tas soep en een kopje koffie erbij. Bovendien gaven heel wat mensen zich op als tolk. Enkele van hen waren die dag aanwezig, zodat iedereen zich verstaanbaar kon maken. Tenslotte werd een plek voorzien waar zowel de vrijwilligers als Oekraïners terechtkonden met vragen of noden én stonden onze medewerkers van de sociale dienst klaar voor eventuele begeleiding. Dit ontmoetingsmoment zal zo lang als nodig elke donderdagnamiddag plaatsvinden. 

         

infomoment voor (kandidaat-)gastgezinnen

Ondertussen stelden al meer dan 90 gezinnen zich kandidaat als opvangplek. Gastgezin zijn is een groot engagement. Tijdens een infomoment op donderdag 24 maart 2022 om 17.30 uur in de Kapel van het administratief centrum (Handelslei 167) geven we graag meer uitleg over wat ‘gastgezin zijn’ betekent, en proberen we te antwoorden op al uw vragen.

online meldpunt

Begin deze maand openden we al een online meldpunt. U kunt er zich (nog steeds) registreren als opvangplek, en/of aangeven dat u op een andere manier wilt helpen (maaltijden, vervoer, optreden als buddy …). We merken dat de solidariteit zeer hoog blijft. Veel mensen willen helpen, en de nood aan vrijwilligers is ook groot. Ons intern crisisteam werkt hard om het overzicht te behouden en om de vragen en het aanbod op elkaar af te stemmen. Dit vraagt soms wat tijd. U mag er echter zeker van zijn dat we al wie zich wil inzetten zeker registreren en dat ze, al kan het soms enkele dagen duren, zeker een antwoord krijgen.

buddysysteem

Via het meldpunt kunt u zich ook opgeven als ‘buddy’. Onze buddy’s maken gezinnen wegwijs in de gemeente, bieden een luisterend oor en zijn een aanspreekpunt voor een gezin. Sommigen helpen bij de organisatie van de opvangplekken of zorgen mee voor de maaltijden in de collectieve opvang. Via het buddysysteem zorgen we ervoor dat niemand aan zijn lot overgelaten wordt.

inzameling in Zandhoven 

We merken dat veel mensen via ons meldingsformulier #PlekVrij spullen willen doneren. Als gemeente werken we zelf eerder met gerichte oproepen. Wilt u toch graag kledij, hygiënische producten, dekens, voeding en/of speelgoed doneren voor Oekraïense vluchtelingen? Dan kunt u van maandag tot zaterdag telkens tussen 10 en 12 uur en 16 en 20 uur terecht in de zaal Hoge Schuur (ingang achteraan) van Domein Hooidonk, Langestraat 170 in Zandhoven.