inleefweek armoede: Gaat u de uitdaging aan?

‘Iedereen vlamt mee tegen kansarmoede!’ Met deze duidelijke slogan pakt De Warmste Week in 2022 uit. De harde realiteit is immers dat één op de acht Vlamingen wordt geboren in kansarmoede en elke dag moet knokken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De energiecrisis die momenteel in ons land heerst, maakt dit probleem enkel maar groter. Toch blijft de armoedeproblematiek vaak onder de radar en voor velen onbekend. Samen met Welzijnszorg wil ook gemeente & ocmw Zoersel dit thema bespreekbaar maken en onder de aandacht brengen. Dat doen ze onder meer aan de hand van een inleefweek.

De inleefweek is een model dat werd uitgewerkt door Welzijnszorg en dat u in de praktijk laat ondervinden wat het betekent om rond te komen met een beperkt budget. Door u zelf te laten beleven wat kansarmoede is, willen we enerzijds aanzetten tot meer begrip voor én solidariteit met mensen in kansarmoede. Anderzijds willen we er voor zorgen dat signalen bij mensen in de omgeving sneller worden opgepikt en herkend.

schrijf u in

Durft u de uitdaging aangaan om kansarmoede eens aan den lijve te ervaren? Schrijf u dan via deze link in voor de inleefweek, die loopt van 10 tot en met 17 oktober. Inschrijven kan tot uiterlijk 26 september.

enkele afspraken

  • U engageert zich om één week te leven met een beperkt budget, meer bepaald € 60 per volwassene en € 20 per kind. Met dit budget betaalt u voeding, ontspanning, brandstof en alle kosten die u tijdens de week zal tegenkomen.
  • U ontvangt elke dag een e-mail met daarin een inleefopdracht waarmee u rekening moet houden. Denk daarbij aan onvoorziene kosten, een uitnodiging voor een etentje dat u moet afslaan, een lege benzinetank …
  • U kunt helpen om kansarmoede in de schijnwerpers te zetten door uw ervaringen te delen via een online blog, sociale media en/of door erover te praten met uw omgeving. U kunt bovendien tijdens de week ook contact houden met de andere deelnemers via een Facebookgroep.

We voorzien voor alle deelnemers ook een afzonderlijk startgesprek. Daarin lichten we niet alleen de spelregels toe, maar krijgt u ook de kans om vragen te stellen. Na afloop van de inleefweek staat er een slotmoment op de planning.

Ook De Warmste Week staat dit jaar in het teken van kansarmoede. U leest er meer over in ons  ZOERSELmagazine.

De inleefweek armoede is een initiatief van Welzijnszorg vzw en wordt georganiseerd door gemeente & ocmw Zoersel.