internationale dag tegen de mensenhandel

Morgen, 30 juli, is het de Internationale Dag tegen de Mensenhandel. Deze is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. “Mensen hebben geen prijskaartje, en zijn dus ook niet verhandelbaar”, zegt die organisatie.

Vrouwen en kinderen worden duidelijk meer getroffen. De meest voorkomende vormen zijn economische en seksuele uitbuiting, maar het kan ook gaan om uitbuiting door middel van gedwongen bedelarij, het gedwongen plegen van misdrijven en orgaanhandel. De omvang van de mensenhandel is moeilijk te schatten vanwege het verborgen karakter ervan. De Global Slavery Index schat echter dat er in België per jaar ongeveer 23.000 slachtoffers zijn.

technologie als centraal thema

Het thema van dit jaar focust zich op technologie. Want technologie is een instrument dat mensenhandel mogelijk maakt, maar ook kan belemmeren. Met de wereldwijde uitbreiding van het gebruik van technologie – toegenomen door de COVID-19-pandemie– heeft de misdaad van mensenhandel de cyberruimte veroverd. Het internet en andere digitale platformen bieden mensenhandelaars tal van hulpmiddelen om slachtoffers te zoeken en te controleren, hun vervoer en verblijf te organiseren, … en dit alles met grotere snelheid, kosteneffectiviteit en anonimiteit.

Maar de technologie kan ons ook helpen om u bewust te maken van mensenhandel. Preventie en bewustmaking over het veilige gebruik van internet en sociale media kunnen helpen het risico te verkleinen dat mensen het slachtoffer worden van online mensenhandel.

blauw hart

Het blauw hart als campagnebeeld vertegenwoordigt het verdriet van degenen die worden uitgebuit, terwijl het ons herinnert aan de koelbloedigheid van degenen die medemensen kopen en verkopen.

Wat kunt u doen?