jeugdhuizen: een thuis voor jongeren

Wout Gillis, Ward Dufraing en Dominik Butryn zijn – geheel toevallig – één jaar de nieuwe voorzitters van onze drie jeugdhuizen (JH Zoezel, Jeugdhuis De Non en JH Joeniz). Ze vertellen onder andere over hun eerste jaar als voorzitter en de sluiting tijdens corona.

visie voor de jeugdhuizen

Jullie zijn allemaal één jaar voorzitter van jullie jeugdhuis, wat een toeval! Waarom hebben jullie beslist om deze taak op jullie te nemen?

Wout: De vorige voorzitter van JH Zoezel moest eerder stoppen dan verwacht. Blijkbaar was ik de geschikte opvolger. En dat doe ik met plezier.

Dominik: De ‘oude beesten’ van het bestuur beslisten om, op mij na, het bestuur te verlaten. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om de nieuwe leden deze taak op te leggen, dus heb ik beslist om het voorzitterschap op mij te nemen.

Ward: Als voorzitter heb je een visie over je jeugdhuis. Die visie willen we allemaal gerealiseerd zien omdat we het beste willen voor ons jeugdhuis en voor onze jongeren.

Ik kan mij inbeelden dat dit een zware en belangrijke taak is. Krijgen jullie hulp van een bestuur?

Ward: Alleen een jeugdhuis ‘runnen’ is onmogelijk. We krijgen hulp van een aantal leden die de dagdagelijkse werking op zich nemen, zoals poetsen, inkopen doen …

Wout: En dat is nodig ook! Bij ons heeft ieder lid van het bestuur zijn ruimte waar hij verantwoordelijk voor is. Enkel het cafégedeelte is een ruimte waar we allemaal voor instaan.

meer dan alleen pintjes drinken

Van een jeugdhuis wordt soms het beeld gevormd van drinkende jongeren. Strookt dit ook met de werkelijkheid?

Wout: Helemaal niet! Gewoon een pintje drinken kan natuurlijk wel, maar dat is niet de hoofdzaak.

Dominik: Het is inderdaad geen vast element dat aan een jeugdhuis verbonden is.

Ward: De essentie van een jeugdhuis is samenkomen. Uiteraard wordt er wel eens iets gedronken, maar dit is maar een bijzaak.

en toen was er corona

Tijdens de lockdown moesten jullie sluiten. Draait alles nu terug op volle toeren?

Dominik: We hadden geen inkomsten, maar de rekeningen bleven wel komen. Het was moeilijk om de motivatie te vinden om open te houden, maar hopelijk wordt alles snel terug normaal.

Wout: Normaal zijn we vier dagen per week geopend, nu nog maar één dag. We hopen binnenkort opnieuw normaal te openen.

Ward: Sinds juli zijn we terug open en volgen we de regels op, zoals voorgeschreven. Het is niet simpel, maar we blijven gaan!

Het volledige interview kunt u teruglezen in het ZOERSELmagazine van oktober (p. 8 en 9).

Zin om uzelf aan te sluiten bij één van onze jeugdhuizen? Dat kan! Spring gerust eens binnen voor een babbeltje of een lekkere pint.

Meer info

JH Joeniz
Achterstraat 22
info@joeniz.be
www.facebook.com/jeugdhuisjoeniz
@jhjoeniz (Instagram)

JH Zoezel
Zonneputteke 3
info@zoezel.be
www.zoezel.be, www.facebook.com/JHZOEZEL
@jhzoezel (Instagram)

jeugdhuis De Non
Halle-Dorp 37
www.facebook.com/JeugdhuisDeNon
@jh_de_non (Instagram)