klimaatbewust op weg met een elektrische deelwagen

Duurzaam op pad in én buiten onze gemeente is één van de stokpaardjes van het gemeentebestuur. Eind vorig jaar lanceerden we al het project van onze deelfietsen. Sinds deze week kunt u ook op pad met één van de twee gloednieuwe elektrische deelwagens.

Autodelen is een duurzaam en flexibel alternatief voor een eigen wagen. Het biedt immers grote milieu-, sociale en economische voordelen. Het vermindert het aantal auto’s, het aantal files, de CO2-uitstoot, de parkeerdruk en de individuele kost voor het gebruik van een wagen.

Daarom kunt u, als inwoner van Zoersel, vanaf nu gebruikmaken van twee gloednieuwe deelwagens. We nemen dit initiatief in samenwerking met de autodeelservice van Groep Kenis. Twee wagens van het type Renault Zoë worden ter beschikking gesteld op de parking van het administratief centrum. Ze zijn 100 % elektrisch en dus ook meteen een milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing.

eigen wagenpark vergroenen​

Ook onze eigen medewerkers zullen achter het stuur van de deelwagens plaatsnemen. In plaats van twee nieuwe dienstvoertuigen aan te kopen, gebruiken we namelijk dat budget om het deelwagensysteem en de leasing van de elektrische voertuigen te financieren. Op deze manier kunnen we met een beperkte bijkomende kost het project van de deelwagens realiseren én een deel van ons eigen wagenpark vergroenen. Een win-win dus.

zo gaat het in zijn werk

  • Download de ‘Sharemobility’ app via www.kenisshare.be.
  • Registreer uzelf in de toepassing. Hiervoor hebt u uw rijbewijs en uw identiteitskaart nodig.
  • Nadien kunt u, door uw locatie te delen, bekijken op welke momenten de deelwagens beschikbaar zijn en eenvoudig een tijdsslot kiezen.
  • Plaats van vertrek is de parking van het administratief centrum, Handelslei 167. Hiervoor zijn twee vaste parkeerplaatsen en een laadpaal met twee laadpunten voorzien.
  • Op het einde van uw reservering brengt u de wagen opnieuw terug naar de plaats van vertrek.

Hebt u een auto nodig voor meerdere dagen? Dan kunt u één van de wagens dag en nacht reserveren.

voordelen

U betaalt enkel voor het gebruik van de wagen. Een voertuig huren kost € 4 per uur en € 0,27 per kilometer. Opladen, onderhoud, omniumverzekering en carwash zijn in de prijs inbegrepen. Er zijn dus geen instap- of abonnementskosten. Naast de parking van de deelwagens staat een fietsenstalling. U kunt uw fiets dus vlakbij op een veilige plaats zetten voor u met de wagen vertrekt.

infosessie

Wilt u meer te weten komen over de werking van de deelwagens, dan bent u van harte welkom op het infomoment op woensdag 26 april 2023 om 20 uur in lokaal één.1 in het administratief centrum (Handelslei 167). Inschrijven doet u via mobiliteit@zoersel.be. Zeker als u overweegt om gebruik te maken van de wagens, is deze sessie warm aanbevolen.

liever met de fiets

Verkiest u toch de fiets, weet dan dat we op vijf verschillende locaties in onze gemeente elektrische deelfietsen aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op www.zoersel.be/deelfietsen.