N12 Handelslei/Antwerpsesteenweg terug open voor verkeer

Het was een zure (verkeers)appel waar we even door moesten bijten, maar sinds gisterenavond (19/9) is de N12 Handelslei/Antwerpsesteenweg - tussen het centrum van Sint-Antonius en Westmalle - terug opengesteld voor het verkeer.

De voorbije twee weken werkte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de herinrichting van de N12. Concreet verdween de middenstrook tussen de twee rijstroken ten voordele van bredere fietspaden en, in beide richtingen, ook een schuwstrook tussen de rijbaan en het fietspad. Zo’n schuwstrook is een visuele scheiding tussen fietsers en auto's zonder dat er een fysieke barrière, zoals een boord of berm, aanwezig is. Fietsers zijn op die manier verder van het autoverkeer verwijderd, terwijl auto- of vrachtwagenbestuurders aangemoedigd worden om op de juiste afstand van het fietspad te blijven. De schuwstrook is dus in geen geval bedoeld om met twee naast elkaar te fietsen of om elkaar voorbij te steken.

Bij de herinrichting werden, naast de rijbaan, ook de fietspaden aangelegd in asfalt, zodat niet alleen de veiligheid, maar ook het rijcomfort van de fietsers werd opgekrikt.

voorlopige tussenoplossing

Beide gemeentebesturen en de Fietsersbond ijveren al jaren voor een vrijliggend, veilig fietspad langs de N12. Aangezien het hier om een gewestweg gaat, die dus onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid valt, konden wij zelf jammer genoeg niets ondernemen. We zijn dan ook blij met de voorlopige tussenoplossing, maar blijven uiteraard streven naar volwaardige, vrijliggende fietspaden - gescheiden van de rijbaan. De Vlaamse overheid verzekert ons dat die er in de toekomst zeker zullen komen.