nieuwe belevingsboomgaarden geopend voor de pluk

In samenwerking met het Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) en de steun van LEADER werden in onze gemeente drie openbare belevingsboomgaarden (her)ingericht. Op dinsdag 20 september openden de kleuters van de Antoniusschool de heringerichte fruitboomgaard in Sint-Antonius met een lekkere picknick.

heropwaardering via LEADER-project

RLDV ging, met de steun van LEADER, aan de slag om drie hoogstamboomgaarden in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Oude dode fruitbomen maakten plaats voor nieuwe streekeigen fruitbomen. Bomen die behouden konden blijven, kregen een grondige snoeibeurt en er kwamen een aantal nieuwe bomen bij. Dat gebeurde met respect voor het historische plantverband.

de vier seizoenen

In Sint-Antonius bewondert u de prachtige muurschildering van Stan Slabbinck. In zijn muurschildering geeft hij de verschillende de activiteit(en) van een boomgaard per seizoen mooi weer. De bloesem kleurt de lente, het fruit hangt aan de bomen in de zomer, er wordt geplukt in de herfst en er wordt gesnoeid in de winter.

frisse en fruitige recepten

In alle drie de belevingsboomgaarden vindt u QR-codes terug. Achter elke code schuilt een oud, authentiek recept als inspiratiebron voor de fruitverwerking. Laat het fruit op deze locaties dus niet verloren gaan en kom het plukken! Niets beter dan een vers stuk fruit tijdens één van uw fiets- of wandeltochten in onze gemeente.

speelse opening

Op dinsdag 20 september openden de kleuters van de Antoniusschool de fruitboomgaard aan de Kerkhoflei met een feestelijke picknick. Ze kregen een woordje uitleg over de fruitbomen en over wie in de boomgaard leeft. Eten deden ze op de nieuwe picknickbanken. Daarna konden ze zich uitleven op het nieuwe natuurlijke speelelement in de boomgaard. Het ontwerp is geïnspireerd op een van de typische bewoners: het lieveheersbeestje.

Meer weten over de aanplanting in de verschillende boomgaarden? Lees dan het volledige artikel in het ZOERSELmagazine van augustus (pagina 17-18).