nieuwe bib in Sint-Antonius

Vorig jaar stapten we samen met Kamp C (Provinciaal kenniscentrum voor duurzaam bouwen) en energiecoöperatie Zonnewind in het project Eyes - Hearts - Hands Urban Revolution, kortweg EHHUR. Met dit project willen we in Sint-Antonius een nieuwe bibliotheek ontwikkelen op de locatie van het voormalige politiecommissariaat of op die van de huidige bibliotheek. We willen hierbij ook graag uw mening!

bibliotheek voor elke Zoerselaar

Iedereen die belang heeft bij dit bouwproject willen we betrekken. We denken hierbij niet alleen aan inwoners, maar ook aan verenigingen, scholen, ondernemers ... Daarom starten we met een participatietraject.
Van 1 mei tot en met 31 augustus organiseren we een online bevraging over hoe de nieuwe bibliotheek van Sint-Antonius er volgens u moet uitzien. Hoe meer ideeën we krijgen, hoe beter geïnformeerd we kunnen starten aan de bouw van een bibliotheek voor elke Zoerselaar. Deelnemen doet u via www.zoersel.be/ehhur.

innovatief en circulair

Voor u uw mening kunt geven, hebt u wellicht wat meer informatie nodig. In oktober 2022 gingen we met zeven andere Europese steden en gemeenten van start met dit project. Het doel? Duurzame en circulaire stadsontwikkeling op een participatieve manier ontplooien. Voor Zoersel heeft het project betrekking op de bouw van een nieuw bibliotheekfiliaal. Dit zal gebeuren op de locatie van het voormalige politiecommissariaat of van de huidige bibliotheek van Sint-Antonius. Heel wat innovatieve en circulaire technologieën zullen er een plaats krijgen.

samenwerken en verbinden

Het project ondersteunt vernieuwende en duurzame bouwinitiatieven. Hiervoor zullen we samenwerken met verschillende partners. Het verbinden van de gemeenschap op vlak van educatie, ondernemers, het verenigingsleven enz... staat centraal in dit project. Een bibliotheek is namelijk geëvolueerd naar een plaats om te ontmoeten, (van elkaar) te leren, (elkaar) te inspireren en te creëren. Deze vier functies sluiten nauw aan bij de verbinding van de inwoners en de gemeenschap.

Eyes - Hearts - Hands

Om alle bouwinitiatieven te realiseren, werkt het project met de ‘Eyes - Hearts - Hands’-methode. Deze aanpak wordt getest in de zeven deelnemende ‘lighthouses’ (Europese steden en gemeenten) met verschillende economische en infrastructurele uitdagingen.

  • Eyes: een esthetisch haalbare en stedelijke metamorfose. Er wordt een nieuwe invulling gegeven aan een verouderd gebouw dat past in de omgeving (en die omgeving zelfs aangenamer en aantrekkelijker maakt).
  • Hearts: De lokale gemeenschap (inwoners, verenigingen en organisaties) worden aangemoedigd om mee te denken hoe de nieuwe bibliotheek een plek kan zijn die inspeelt op de lokale behoeften en ­wensen.
  • Hands: De hervorming van de bib moet leiden tot concrete acties die inzetten op duurzaamheid en circulair bouwen, met een minimale ecologische voetafdruk en een perfecte integratie in de omgeving.