ontdek ons vuilnisbakkenplan

Een kauwgom hier, een sigarettenpeuk daar en ginder nog een papiertje. Het lijken kleine onschuldige dingen, maar nonchalant afval laten vallen heeft grotere gevolgen voor de omgeving dan u denkt. Om zwerfvuil tegen te gaan, maakten we de voorbije maanden werk van een aangepast vuilnisbakkenbeleid, met een vuilnisbakkenplan als resultaat.

prijs van zwerfvuil

Een buurt vol zwerfvuil lijkt wel als een wijk die zijn vuile was buiten hangt: het staat gewoon niet netjes. Ook voorbij het zicht en de ergernis brengt zwerfvuil nog veel grotere gevolgen met zich mee. Van de giftige  chemicaliën die in de bodem terechtkomen tot verstoorde waterkwaliteit en bedreigde biodiversiteit. Om nog maar te zwijgen van het ongedierte dat zwerfvuil met zich meebrengt. Bovendien betalen onze gevederde en viervoetige vrienden vaak de prijs, omdat ze verstrikt raken in het afval of er ziek van worden. Maar evengoed voor de mens brengt zwerfvuil gezondheidsrisico’s met zich mee. Ravottende kinderen kunnen zich bezeren of in aanraking komen met besmette uitwerpselen of giftige stoffen.

slimme zet

Uiteraard begrijpen we dat u liever geen stinkend hondenpoepzakje of leeg colablikje in uw jaszak stopt. Goed geplaatste vuilnisbakken spelen daarom een belangrijke rol in onze strijd tegen zwerfvuil. De voorbije maanden maakten we werk van een aangepast vuilnisbakkenbeleid. We brachten elke vuilnisbak opnieuw in kaart, controleerden de vullingsgraad en bekeken de plekken waar we veel zwerfvuil terugvinden. Elke vuilnisbak kreeg daarna een

weloverwogen, strategische plaats: bij hondenlosloopzones, naast picknickbanken, aan speelpleintjes en langs populaire wandel- en fietsroutes. We blijven de vuilnisbakken evalueren en sturen het plan bij als dat nodig blijkt.

Stel dat u als wandelaar of fietser graag uw activiteiten afstemt op plaatsen waar u onderweg vuilnisbakken tegenkomt, dan kunt u het plan raadplegen op onze website via zoersel.be/vuilnisbakkenplan. Zo zit u niet te lang opgescheept met dat hondenpoepzakje of colablikje. Bovendien hebt u een schoon geweten en wij allemaal een propere omgeving. Opgeruimd staat netjes, toch?