opnieuw inzameling asbest aan huis

Begin dit jaar lieten we u weten dat het even wachten was op nieuwe subsidies om de inzameling van asbest aan huis te kunnen verder zetten. Intussen bevestigde intercommunale IGEAN dat alles klaar staat om deze dienstverlening opnieuw op te starten.

hoe werkt het?

Sinds eind 2019 kunt u uw woning veilig en vakkundig asbestveilig maken door middel van een inzameling aan huis. Dankzij budgetten van gemeente & ocmw Zoersel en OVAM levert IGEAN u dan - aan een gunstig tarief - big bags, plaatzakken en/of containers, steeds met twee sets bijhorend beschermingsmateriaal. U vult deze met hechtgebonden (*) asbesthoudend materiaal en vervolgens komt IGEAN alles terug ophalen.

wachtlijst

In eerste instantie zullen alle mensen die reeds op de wachtlijst staan deze maand door IGEAN gecontacteerd worden. Doet u nu een aanvraag, hou er dan rekening mee dat die – omwille van de wachtlijst en de komende vakantiemaanden – vanaf eind juli zal behandeld worden.

recyclagepark

In tussentijd kunt u uw hechtgebonden asbest wel nog steeds aanbieden op het recyclagepark. Let wel: sinds 1 januari is het verplicht om asbesthoudende materialen aan te leveren verpakt in speciale zakken. Zo willen we de veiligheid van uzelf, andere bezoekers en de parkwachters verhogen. U kunt de zakken voor € 1 aankopen op het recyclagepark of aan het onthaal van ons administratief centrum (enkel op afspraak).

(*) Bij hechtgebonden asbest, soms ook wel vast asbest genoemd, zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal. Enkele typische voorbeelden zijn asbestcementen golfplaten, leien of buizen. Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan dit veilig verwijderd worden door een particulier. Voor niet-hechtgebonden asbesthoudend materiaal moet u altijd een erkende asbestverwijderaar contacteren.