Poëzieweek 2023 | vriendschap in al haar facetten

Deze week is het opnieuw tijd voor het grootste poëziefeest van de Lage Landen! Tijdens de Poëzieweek van 26 januari tot en met 1 februari staat ook onze gemeente in het teken van poëzie en gedichten, met een aantal activiteiten voor en door vrienden van de poëzie. Thema dit jaar is dan ook vriendschap in al haar facetten.

De Poëzieweek 2023 viert de vriendschap: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg, de vriendschap van lang geleden of van vorige week op een zonnig terras, de vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan onze vriend zijn. Het maakt belangrijke momenten tastbaar en alledaagse momenten kostbaar. Het helpt ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor we zelf geen woorden hebben.

28.01: winterwarm | bib Zoersel | 10 - 12 uur

De leerlingen van de Woordacademie geven op zaterdag 28 januari de aftrap van de Poëzieweek. Onder de noemer ‘winterwarm’ verwarmen zij u met uiteenlopende gedichten. De leerlingen van de academie beeldende kunst zorgen op hun beurt voor een toepasselijk decor.

29.01: het Kabinet der Poëten | de Kapel | 13 - 15.30 uur

Peter Holvoet-Hanssen is, naast een gelauwerd dichter en geliefd podiumkunstenaar, ook hoofdredacteur van het poëziecollectief ‘de Ruimte Scheppende Geheelden’. RSG bestaat uit (ex-)patiënten van Bethanië. Speciaal voor de Poëzieweek stelden ze een heus poëziedokterskabinet samen, met elk hun eigen specialisatie. Betreedt u het kabinet bijvoorbeeld met een gebroken hart? Dan zal de poëziedokter die scherven lijmt, met u in gesprek gaan en u een voorschrift geven om uw hart te helen. Verwacht u dus aan een beklijvende poëziewereld met verrassende interventies, gezongen liedgedichten en een literair aandenken op maat.

11.02: slam poëtry | de Bijl | 20 uur

Hind Eljadid is een Antwerps woordkunstenares, wiens werk in het teken staat van maatschappijkritiek en bewustwording. Ze vindt het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen aan te zetten tot nadenken. En dat is ook wat ze, samen met de leerlingen van de Woordacademie, doet. Na een traject van trial en error, vallen en opstaan, exploreren en uitproberen, brengen ze samen hun poëtische kunststukken op het podium van de Bijl.

zelf aan de slag

Tijdens de Poëzieweek zal u verspreid in onze gemeente heel wat gedichten tegenkomen. Wandel zeker ook eens door park Halle Hof, waar vanaf 30 januari veertien gedichten - op bioafbreekbare borden - uw wandeling een pak aangenamer maken. Misschien wordt u, door deze uiteenlopende activiteiten, wel getriggerd om zelf ook eens in uw pen te kruipen en uw vrienden, familie of collega’s te verblijden met een gedicht? Ze zullen u ongetwijfeld dankbaar zijn.