slotmoment klimaatbende

De vijfde en/of zesde leerjaren zetten zich ook dit jaar weer in als ‘klimaatbende’. Het hele jaar door ondernamen deze jonge klimaatambassadeurs allerhande acties. Het versterken van de biodiversiteit was één van de zaken die de leerlingen van de Zoerselse basisscholen het afgelopen jaar hebben gedaan. Ze gaven onze Bye Bye Grass-campagne een stevig duwtje in de rug.

“Ze kregen doorheen het jaar drie opdrachten die ze, met de nodige ondersteuning van MOS (Milieuproject Op School), tot een goed einde moesten brengen”, legt Els Beeckx, klimaatmedewerker van gemeente & ocmw Zoersel, uit.

opdracht 1: aan de slag met een energiekoffer

Doel: meten is weten.
De kinderen kregen een koffer met daarin een heleboel meetapparatuur (licht-, CO2-, temperatuur- en voltmeters) waarmee ze zelf aan de slag konden gaan.

opdracht 2: bedenk een klimaatactie op maat van jouw school

Doel: energie besparen of de biodiversiteit boosten. 

  • De Elisabethschool legde een vlindertuin aan.
  • Beuk & Noot liet banners maken die moeten voorkomen dat wagens stationair blijven draaien op de parking.
  • De Antoniusschool ging aan de slag om de speelplaats drastisch te vergroenen.
  • Pierenbos daagde alle klassen uit en deed onder andere acties om het fietsen te stimuleren, water te besparen en om sluipverbruik (lekkende elektriciteit) tegen te gaan.
  • De Kiekeboes gingen de strijd aan tegen sluipverbruik met een postercampagne en zaaiden een bloemenweide in.

opdracht 3: icecubechallenge

Doel: bewust worden van het belang om goed te isoleren.
De kinderen werden uitgedaagd om ijsblokken zo lang mogelijk ‘heel’ te houden (en dus niet te laten smelten). Hoe ze dat deden, was aan hen om uit te dokteren.

De afgelopen weken werd er in vier scholen al een slotmoment georganiseerd waarbij de kinderen toelichtten hoe ze de verschillende uitdagingen hebben aangepakt én vervuld. Vrijdag 4 juni is Pierenbos nog aan de beurt. Net zoals bij de andere scholen worden de leerlingen van de klimaatbende getrakteerd op een heerlijk lokaal ijsje en gaan ze naar huis met een verdiende oorkonde en klimaatbendetattoo.