sporten, musiceren, en buurten in de Loemmert
gepubliceerd op vr 22 nov 2024Text
Het nieuwe buurtpaviljoen ‘de Loemmert’ is geopend! Samen met Eva Loos (afdelingshoofd mens en welzijn) en Nele Verhoeven (medewerker sport) kijken we binnen, of beter gezegd: buiten.
Hoe ontstond het idee om in de Achterstraat een buurtpaviljoen te bouwen?
Nele: In de coronapandemie kwam van heel wat verenigingen de vraag naar open ruimte om elkaar te ontmoeten of samen te sporten. We beseften toen dat er in onze gemeente een gebrek was aan overdekte ontmoetingsruimte in de buitenlucht.
Waarom werd er gekozen voor dit concept?
Eva: We konden in die periode rekenen op subsidies uit het coronaherstelfonds. Maar dan moest het project aan een aantal voorwaarden voldoen: inzetten op participatie, circulair bouwen en mensen samenbrengen.
Nele: Omdat er op deze plek heel wat verenigingen gevestigd zijn, nodigen we hen én de buurtbewoners uit om mee na te denken over het concept.
Eva: We gingen zelfs de jongeren van skateplein Turtle Yard ‘plukken’ om hun mening te vragen (lacht).
Nele: De architect ging hier vervolgens mee aan de slag en kwam met een aantal voorstellen waar alle participanten op konden stemmen.
Wie hebben jullie allemaal betrokken bij dit project?
Eva: In de Achterstraat zijn heel wat verenigingen gevestigd. We vonden het dan ook belangrijk om hun mening te kennen. Maar we gingen ook ten rade bij Okra Sint-Antonius, die toen nog gevestigd waren aan de Gestelsebaan. We hebben zelfs letterlijk jongeren van het speelplein ‘geplukt’ om mee na te denken over het concept. Eigenlijk alle gebruikers van de site hebben we bevraagd, inclusief de buurtbewoners.
Hoe is dan uiteindelijk dit concept uit de bus gekomen?
Nele: Dit ging eigenlijk op een heel klassieke manier. De architect gaf een twintigtal voorbeelden van soortgelijke constructies. Die presenteerden we aan alle deelnemers. Met post-its gaf iedereen zijn voorkeur.
Eva: Maar niet enkel voor het ontwerp konden we rekenen op onze inwoners. Ook voor de naamgeving van het buurtpaviljoen konden we op hen rekenen. Iedereen die wilde kon een suggestie doen voor een naam. We kregen maar liefst 86 namen voorgesteld. Nadien koos het college een top 5 waaruit onze inwoners hun stem konden op uitbrengen. Er werd uiteindelijk gekozen voor ‘de Loemmert’. Met dank aan Chantal Van Looveren om deze naam in te sturen.
Bij de uitwerking moest de architect ook rekening houden met circulair bouwen, waarbij herbruikbare materialen gebruikt worden. Hoe begin je daaraan?
Eva: Voor de structuur van het paviljoen lanceerden we een oproep bij inwoners naar omgevallen bomen. Daarnaast kregen gerooide bomen uit ons openbaar domein een nieuw leven. Maar we organiseerden ook workshops bomen ontschorsen, waar onder andere twee scholen uit de omgeving aan deelnamen. Zelfs inwoners uit heel Zoersel kwamen helpen op een zaterdagochtend.
Nele: Het circulaire aspect beperkt zich niet alleen tot het paviljoen zelf. Ook de ondergrond is ‘tweedehands’. De klinkers komen uit de afbraak van het kruispunt Wandelweg - Heidehoeven waar nu rioleringswerken plaatsvinden en een nieuwe asfaltweg komt.
Eva: Op het groendak zullen vogels en insecten kunnen nestelen. Als de omgeving rond het paviljoen wordt aangelegd, komen er ook nog klimplanten die zorgen voor extra groen en een beetje extra ‘loemmert’.
Geweldig! Is de Loemmert er voor alle inwoners?
Nele: Zeker! Het buurtpaviljoen is vrij toegankelijk voor iedereen. Zowel verenigingen kunnen er gebruik van maken om trainingen, muzieklessen of buitenlessen te organiseren. Buurtbewoners kunnen er gewoon ‘buurten’ en wandelaars kunnen er even rusten.
Eva: En je hoeft het paviljoen niet te reserveren. We willen het gebruik zo laagdrempelig mogelijk houden voor iedereen.
Er staan verschillende beweegtriggers nabij de Loemmert. Wordt dit nog uitgebreid naar de toekomst toe?
Nele: Er staan nu al enkele toestellen die aanleiden tot bewegen: een evenwichtsbalk, een buikspierbank, stappaaltjes, een stepbank en een ankerpaal voor een slackline of battle-ropes. De komende weken komt daar nog een calisthenics (street workout) bij. Want als er iets is dat we geleerd hebben uit de coronapandemie: buiten bewegen en sporten is heel belangrijk. Een beter geventileerde ruimte kan je niet vinden (lacht).