taboe oudermishandeling

Aan het thema oudermishandeling kleeft een enorm taboe. Met hun nieuwe campagne wil hulplijn 1712 oudermishandeling herkenbaar en bespreekbaar maken. Hebt u vragen over dit thema? Contacteer dan 1712.

wat

Oudermishandeling is geweld van een kind op zijn ouder(s). Het gaat over thuiswonende minderjarige en volwassen kinderen die geweld plegen op hun ouder(s).

“We weten dat het gezin de plek is waar je de grootste kans loopt om vernederd, geslagen of misbruikt te worden. Maar als het over huiselijk geweld gaat, komt het thema oudermishandeling zelden aan bod.” aldus Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. “Het probleem wordt onvoldoende (h)erkend. Als een ouder, of iemand uit zijn omgeving, ons contacteert over oudermishandeling, gebeurt dat vaak in een laat stadium”, aldus Van de Voorde.

taboe

Het grote taboe en de vele barrières verklaren waarom 1712 weinig oproepen over dit thema krijgt. Van de 11.312 slachtoffers die 1712 contacteerden in 2021, waren er 230 slachtoffer van oudermishandeling. Dat is ongeveer twee procent van het totale aantal slachtoffers.

Bij 1712 kan iedereen gratis en anoniem terecht voor een hulpverleningsgesprek met een professional via telefoon, chat of mail. Voor meer informatie kunt u surfen naar www.1712.be.