vermust: de huismus tjilpt om hulp

Slecht nieuws voor onze huismussen. De grootte van onze huismussengroepen gaat er namelijk op achteruit. Hoewel ze de eerste plaats innemen bij het vogeltelweekend georganiseerd door Natuurpunt, gaat het niet zo goed met de huismus. Daarom lanceert Vogelbescherming Vlaanderen de campagne ‘Vermust’. U kunt alvast helpen door op 25 en 26 maart mee te tellen tijdens het huismussentelweekend!

Onze immer vrolijk kwetterende huismussen kunnen onze hulp goed gebruiken. Vogelbescherming Vlaanderen volgt de huismussenpopulaties in Vlaanderen al 21 jaar op. Dankzij dit langdurig onderzoek, in samenwerking met ABBLO vzw en UGent, blijkt dat de huismussenkolonies steeds kleiner worden.

minder nestplekken

Kleine kolonies hebben het moeilijk om zich voort te planten, jonge huismussen groot te brengen en zo nieuwe naburige kolonies te stichten om uiteindelijk te blijven voortbestaan. Belangrijke oorzaken hiervan zijn de afname van nestplekken en voedsel in onze steden en gemeenten door de isolatie van gebouwen en de afname van groen en water. De huismus staat zelfs als ‘kwetsbare soort’ op de Rode Lijst van broedvogels in Vlaanderen.

oproep: tel mee

Tijdens het weekend van 25 en 26 maart wordt er opnieuw massaal geteld. U kunt helpen de mussenpopulatie in beeld te brengen door 10 minuten buiten te gaan staan en het aantal tjilpende huismusmannetjes te tellen. Deze stellen namelijk het aantal broedparen voor. De telling kunt u gemakkelijk doorgeven via een formulier op www.mussenwerkgroep.be. Ter gelegenheid van deze editie, maken we de resultaten van 20 jaar huismussen tellen bekend.

waarom tellen?

Op maandag 20 maart om 20 uur organiseert Vogelbescherming Vlaanderen bovendien een online spoedcursus over het hoe en waarom huismussen tellen. Inschrijven voor de cursus kan via deze link. Niet te mussen!