Vlaams minister Hilde Crevits bezoekt Zorgzame Buurt

Op donderdag 14 september mochten we Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits, ontvangen. De minister werd ondergedompeld in het project Zorgzame Buurten. Als kers op de taart zette minister Crevits de beweeg- en speeltoestellen op het Smissepleintje in beweging.

Als gemeente zijn we erg trots dat we Hilde Crevits mochten ontvangen en konden tonen hoe we het project Zorgzame Buurten uitrollen in wij(k) Zoersel. Een sterk sociaal weefsel is de basis van een Zorgzame Buurt. Als buren mekaar kennen, dan wordt het zoveel gemakkelijker om mee zorg te dragen voor mekaar. Zo gaan we ook de strijd aan tegen vereenzaming. Zorgen dat mensen mekaar kunnen ontmoeten, onder andere door het organiseren van activiteiten of het ontmoetingsgericht inrichten van publieke ruimte, is al langer een belangrijke beleidslijn in onze gemeente. Daarbij moet ook iedereen deel kunnen uitmaken van de leefgemeenschap. Redenen te over om bijvoorbeeld woonzorghuis De Buurt en buurthuis Ter Smisse midden in een leefkern in te planten. In onze gemeente is ontzettend veel maatschappelijk engagement aanwezig. Met de projectmiddelen willen we dat allemaal samenbrengen en versterken.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Zorgzame buurten zijn de toekomst en willen we in heel Vlaanderen verankeren. Door mensen samen te brengen en te verbinden, kunnen we de nodige antwoorden formuleren op uitdagingen in de zorg en welzijn van vandaag en morgen. Hier in Zoersel geven ze alvast het goede voorbeeld. Ik hoop dat wij(k) Zoersel met hun talrijke activiteiten en initiatieven ook aan andere buurten inspiratie geeft om hiermee aan de slag te gaan. Want zorgen voor elkaar is het mooiste wat er is.”

van een simpele “goeiedag” tot een heus buurtfeest

In het kader van Zorgzame Buurten organiseren we al heel wat. Denk daarbij aan een wekelijks buurtcafé, een jaarlijks buurtfeest en binnenkort ook een maandelijkse spelletjesnamiddag. Verder zijn er verschillende buurtbewoners die zich engageerden tot buurtcontactpunt. Bij hen kunnen buurtbewoners terecht met vragen en bezorgdheden. Recent lanceerden we nog de campagne “Goeiedag, zwaaien mag!” waarin we iedereen aansporen om spontaan “goeiedag” te zeggen.

met hart en ziel

Vorig jaar startte ook de herinrichting van het Smissepleintje. Wat eerst een kaal grasveld was, wordt nu omgetoverd tot een speel- en beleefpleintje. Bedenkers en bezielers van het ‘project Smissepleintje’ zijn Lut Van Rossum, Rita Glassée en Wouter Meeusen. Ze startten in 2021 een werkgroep op om een project in te dienen voor het wijkbudget. Een subsidieproject van de gemeente waarbij inwoners ideeën kunnen indienen om inwoners uit hun wijk dichter bij elkaar te brengen. En het resultaat mag gezien worden. Als het Smissepleintje helemaal af is, wordt het een gezellig pleintje met een wandelweg voor rolstoelgebruikers, natuurlijke speeltoestellen voor kinderen, met zit- en picknickmogelijkheden, veel inheemse bomen, planten en bloemen en beweegtoestellen voor ouderen. Om dit te realiseren konden ze rekenen op de steun van de gemeente, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap de Voorkempen.

spelen en ravotten

Uiteraard kadert die herinrichting ook in het project Zorgzame Buurten. De afgelopen weken werd er hard gewerkt. Alle beweeg- en speeltoestellen werden geplaatst. Vanaf nu kunnen kinderen naar hartenlust spelen en ravotten op het plein.

De seniorenraad droeg ook haar steentje bij in de kostprijs van de beweegbank: een multifunctionele bank waar inwoners op kunnen rusten en een babbeltje slaan, maar ook allerlei oefeningen kunnen doen om de spieren los te werken. Hilde Crevits zette de bank alvast stevig in beweging. De aanwezige kinderen amuseerden zich dan weer te pletter op de speeltoestellen. Getest en goedgekeurd!

Later dit jaar start het Regionaal Landschap de Voorkempen met de aanplanting van streekeigen bomen en struiken. Op vraag van het buurtcomité komt er ook een vlindertuin met 1.000 vaste nectar houdende planten die interessant zijn voor tal van insecten.

Zorgzame Buurt blijft groeien met de Speelbabbels

Vanmorgen startte alweer een nieuw initiatief in het kader van Zorgzame Buurten. Vanaf nu kunnen ouders en (groot)ouders elke vrijdag terecht bij de Speelbabbels in buurthuis Ter Smisse. Iedereen met een kindje tussen 0 en 3 jaar oud is er welkom tussen 9 en 12 uur. De gemeente voorziet een drankje voor groot en klein, een gezond tussendoortje en natuurlijk het nodige speelgoed voor de kindjes.