Waar komt onze energie vandaan?

Waar komt uw geleverde elektriciteit vandaan? De Brandstofmix over 2021 geeft u inzicht vanwaar de geleverde stroom geografisch komt en welke technologiebron wordt gebruikt.

Op basis van een jaarlijkse rapportering van de elektriciteitsleveranciers berekent de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) de brandstofmix voor zowel de totale levering als de levering per product van die elektriciteitsleveranciers.

hernieuwbare energiebronnen

In 2021 kwam in Vlaanderen 36,08% van de geleverde elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorige jaar (35,8% groene stroom). De belangrijkste hernieuwbare energiebronnen zijn:

  • waterkracht: 16,8 %
  • windenergie op zee: 6,9 %
  • windenergie op land: 6,2 %

Goed om weten is dat het grootste deel van die hernieuwbare energie uit Vlaanderen zelf komt en van de windparken op zee aan de Belgische kust. Daarnaast waren Noorwegen en Finland de belangrijkste invoerlanden voor hernieuwbare energie.

nucleaire bronnen en fossiele brandstoffen

Het grootste deel van onze energie (41,6 %) kwam in 2021 van de geleverde elektriciteit uit nucleaire bronnen en 22,3% uit fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld aardgas en aardolie.

Meer weten?

Alle gedetailleerde cijfers over de herkomst van onze geleverde stroom kunt u bekijken op de website van de VREG.