wat doet u met een wild dier in nood?

OPVANGCENTRA – Een gewonde egel achterin de tuin, een uitgeputte vogel op uw stoep … U kwam het misschien al tegen. U wilt zo’n beestje uiteraard helpen, maar weet u ook hoe? Wilde dieren die in nood verkeren, verzorgt u beter niet zelf. In het VOC Brasschaat-Kapellen weten ze het beste hoe ze het dier weer helemaal op de, euh… poten kunnen helpen.

VOC

VOC staat voor ‘Vlaams Opvang Centrum voor Vogels en Wilde Dieren’. Vlaanderen telt negen opvangcentra die samenwerken en gecoördineerd worden door Vogelbescherming Vlaanderen. Hun doel is om wilde dieren te verzorgen, revalideren en opnieuw vrij te laten in de beste omstandigheden. Ze vermijden dus dat de dieren wennen aan de mens, maar geven ze zo snel mogelijk de grootste overlevingskansen om hun leven in het wild verder te zetten.

Voor onze regio is het opvangcentrum VOC Brasschaat-Kapellen verantwoordelijk, dat ‘Wilde Dieren In Nood’ heet.

Wilde Dieren In Nood

Als u dus een wild dier ziet dat in nood lijkt te verkeren – zoals een vogel, een haas, een eekhoorn of zelfs een ree – belt u best naar Wilde Dieren In Nood op het nummer 03 376 45 15.

Aan de ingang van het opvangcentrum is er een wachthuisje, waar u een gewond, uitgeput of ziek dier veilig kunt achterlaten in een kooi en een informatiefiche kunt invullen. Medewerkers zullen zich dan snel over de patiënt ontfermen. Als u graag op de hoogte blijft wanneer het dier de opvang weer verlaat, kunt u uw gegevens achterlaten op de fiche.

Het VOC heeft op hun website ook enkele algemene raadgevingen geplaatst over hoe u stress bij het dier kunt vermijden. Per diersoort staat er opgelijst wat u wel of niet kunt doen en vanaf wanneer u het VOC best contacteert. In uitzonderlijke noodgevallen kan het dier ook opgehaald worden door een medewerker van het opvangcentrum.

Opgepast, het VOC vangt enkel wilde dieren op, geen huisdieren zoals honden en katten. Huisdieren brengt u gewoon naar de dierenarts.

alle beestjes op een rij

In 2019 konden 95 dieren uit Zoersel rekenen op de zorgen van het VOC. De drukste periode van het jaar was april - juli: samen goed voor 76 dieren.

De meeste ‘Zoerselse’ dieren die werden binnengebracht zijn vogels: 61 in totaal. Daar zaten enkele mooie exemplaren tussen zoals een steenuil, een blauwe reiger, drie gierzwaluwen en vier grote bonte spechten. De duif werd het meeste vertegenwoordigd (17 stuks). Als we naar de cijfers van de zoogdieren kijken, worden er vooral egels gered (16), maar ook twee hazen, vier eekhoorns, een dwergvleermuis en een vos.

De cijfers voor 2020 zijn uiteraard nog niet compleet, maar lopen al wel op tot 84 dieren in het eerste half jaar! Vooral in mei hadden veel beestjes een held(in) nodig, namelijk 41, waarvan 34 vogels.

oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de dieren in nood verkeerden. Zeer vaak zijn het de jonge dieren die in de problemen komen. Er waren ook zes dieren aangevallen door een kat of hond en daarnaast blijkt uitputting erg gevaarlijk. Verrassend genoeg werden er maar vijf verkeersslachtoffers binnengebracht in 2019.