Wat verandert er op het vlak van energiezuinig bouwen en verbouwen?

Een nieuw jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee, ook op het vlak van energiezuinig bouwen en verbouwen. We sommen er alvast een aantal voor u op, maar op deze website vindt u nog veel meer info.

  • Bouwt u een nieuwe woning? Hou er dan rekening mee dat het verplichte S-peil zakt van S31 naar S28. Het S-peil - of schilpeil - drukt de energie-efficiëntie van de schil van uw woning uit. Het zegt bijvoorbeeld hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het verplichte E-peil - de score die aangeeft hoe energiezuinig uw woning is - blijft op maximaal E30.
  • Koopt u een (enige) eigen woning aan? Dan wordt de registratiebelasting verlaagd van 6 naar 3%. Doet u bovendien nog een ingrijpende energetische renovatie of een gedeeltelijke herbouw, dan geldt een aanvullend verlaagd tarief. U betaalt dan nog maar 1% registratiebelasting.
  • Het is niet langer toegelaten om in bestaande gebouwen (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) een stookolieketel te plaatsen als in de straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Denk dus eerder aan een alternatief. Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven wel mogelijk.
  • Bij de verkoop van uw woning of appartement (met een notariële akte) mag het opgemaakte EPC niet dateren van voor 2019.
  • Fluvius voorziet in 2022 voor niet-verwarmde niet-woongebouwen een tijdelijke premie van € 12/m² dakoppervlakte waarvan het asbest wordt verwijderd, op voorwaarde dat er op dezelfde site een nieuwe PV-installatie (zonnepanelen) wordt geplaatst.