wees spaarzaam met het verbruik van water

TIPS OM TE BESPAREN – De voorbije weken heeft het amper geregend en de grondwaterstanden staan opnieuw laag tot zeer laag. Het is dus belangrijk dat u zuinig bent met uw waterverbruik. Hier alvast enkele tips om deze zomer te besparen op uw water (en uw portemonnee).

Door spaarzaam om te gaan met water kunt u heel wat water én geld besparen. U verbruikt dagelijks gemiddeld 114 liter water. 54% hiervan verbruikt u in de douche, op het toilet en met de wasmachine. Via volgende tips kunt u uw waterverbruik én uw energiefactuur doen dalen.

de keuken

  • Laat de vuile vaat opstapelen. Een grote afwas is efficiënter en waterzuiniger. Een goed excuus om vanavond de vaat eens een keertje niet te doen.
  • Hergebruik het water. Hebt u net uw groenten of fruit gewassen? Gebruik dan dat water om de bloemen en planten in huis water te geven.

de badkamer

  • Draai de kraan toe. Bent u uw tanden aan het poetsen of uw haar aan het wassen? Laat dan de kraan niet lopen.
  • Kies voor de douche. Als u een bad neemt, gebruikt u zo’n 180 liter water. Als u doucht, verbruikt u maar 60 liter water!
  • Zet je wekker. Gemiddeld staat de Belg dagelijks 7,5 minuten onder de douche. Als u een minuutje korter onder de douche staat, betekent dit een besparing van 27 miljard liter drinkwater op jaarbasis!

de wasmachine

  • Laat de vuile was opstapelen. Zorg ervoor dat uw wasmachine goed vol zit bij het gebruik hiervan en was op een niet te hoge temperatuur. Als u donkere kleding in koud water wast, blijft de kleur beter behouden.

de tuin

  • Sproei weinig en kort. Besproei uw planten, bloemen en groenten enkel als het niet anders kan. Bij langdurige droogte is het voldoende om één keer per week uw tuin gedurende een kwartier tot een half uur te besproeien.
  • Gras herstelt vanzelf. Een groene gazon is mooi, maar het is ook niet erg als deze geel wordt. Uw gras zal snel terug herstellen.
  • Kies de juiste planten. Plaats in het meest zonnige stuk van uw tuin planten die goed bestand zijn tegen droogte, bijvoorbeeld lavendel.

Meer besparingstips kunt u hier terugvinden.

drink voldoende

Bij warm weer is het belangrijk dat u voldoende water drinkt. Denk dan ook aan het milieu en drink kraantjeswater. Kraantjeswater kost namelijk minder dan 1 eurocent. Benieuwd hoeveel u hiermee kunt besparen? Dan kunt u dit berekenen via een waterkompas dat u hier terugvindt.