Zoersel wil certificaat ‘Zero Waste City’ behalen

Als antwoord op de wereldwijde, maar ook niet te onderschatten lokale afval- en klimaatproblematiek willen we als gemeentebestuur er blijvend naar streven om de hoeveelheid (rest)afval te verminderen. Daarom besloten we - als eerste gemeente in België - in 's werelds eerste certificeringsprogramma 'Zero Waste Cities Certification' te stappen. Dit is een initiatief van Zero Waste Europe en de Mission Zero Academy (MiZA), organisaties die uiteenlopende tools, methodes én begeleiding aanreiken om naar ‘zero waste’ te evolueren (*).

In 2022 bood de Zoerselaar gemiddeld 81 kg restafval aan. Wetende dat het gemiddelde voor Vlaanderen dat jaar 128 kg was, scoort onze gemeente al heel goed… maar het kan altijd beter. De samenwerking met Zero Waste Europe en MiZA is dan ook een logische volgende stap in ons engagement om de hoeveelheid restafval te verminderen. We zijn realistisch en beseffen dat 0 kg restafval nastreven niet onmiddellijk haalbaar is, maar we willen wel graag die richting uit door te mikken op gemiddeld 70 kg per inwoner. Daarnaast willen we onder meer ook actie ondernemen om de hoeveelheid zwerfvuil te doen dalen.

“We zijn bijzonder enthousiast om onze eerste Belgische gemeente in de certificering te verwelkomen”, vertelt Kaisa Karjalainen, directeur van MiZA. “Zoersel presteert al zeer goed op het vlak van restafvalproductie, met een indrukwekkende daling onder het Vlaamse gemiddelde per persoon. Alle Zero Waste Cities delen de wil om te blijven verbeteren en het is duidelijk dat Zoersel deze visie ook heeft. We zijn benieuwd wat er de komende jaren gebeurt als de gemeente haar Zero Waste-strategie verder ontwikkelt en uitvoert.”

gezamenlijke aanpak

De focus ligt op een gezamenlijke aanpak, waarbij dus ook een grote rol is weggelegd voor jou, onze inwoner. We willen je actief meenemen in de beslissingen die jouw leefomgeving aangaan. We hanteren al langer het principe ‘de vervuiler betaalt’. Dit betekent dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het afval ook de kosten dragen, wat aanzet tot een grotere bewustwording. Maar daarnaast willen we ook concrete alternatieven aanbieden om afval te vermijden.

certificaat

Na twee jaar volgt er een tussentijdse evaluatie. Op basis van uiteenlopende criteria kent MiZA ons dan een certificaat toe, gaande van één tot vijf sterren. Uiteraard stopt het verhaal daar niet en blijven we ook nadien streven naar een schonere en duurzamere leefomgeving voor iedereen.