Elke stem telt, ook die van jou!

Op zondag 13 oktober trekken we opnieuw naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Met andere woorden: die dag bepaal jij mee de toekomst van onze gemeente.

Voor het eerst is er in Vlaanderen géén opkomstplicht voor de lokale verkiezingen. Je kiest dus zelf of je al dan niet gaat stemmen. Heb je nu zoiets van: “Prima, het haalt toch niet uit, ik blijf rustig thuis”? Denk dan toch maar twee keer na voor je je kat stuurt …

Heeft stemmen eigenlijk wel zin?

Absoluut. En meer dan je denkt! Een gemeentebestuur staat namelijk heel dicht bij de burger. Veel beslissingen van ons gemeentebestuur hebben een invloed op je dagelijkse leven. Denk maar aan zaken zoals voldoende groen in je buurt, veilige en goed onderhouden straten en pleinen, toegankelijke gemeentediensten en bibliotheken, een rijk verenigingsleven, kwaliteitsvol onderwijs, hulp voor wie dit nodig heeft …

“Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe meer de uitslag overeenkomt met het gewenste beleid.”

Lokale partijen en hun vertegenwoordigers spelen dus een grote rol in hoe jouw omgeving eruitziet en functioneert. Door je stem uit te brengen, geef jij je mening over welk beleid je wil zien. Als je niet stemt, laat je die keuze aan anderen over en heb je geen invloed op het resultaat. Hoe meer mensen hun stem wél laten horen, hoe meer de uitslag overeenkomt met het gewenste beleid. Dus: elke stem telt en maakt een verschil.

Benieuwd hoe groot jouw ‘goesting’ is om te gaan stemmen? Doe dan nog even de Stemmerstest. Geen saaie vragen, maar een leuke en interactieve test die jou als stemmer centraal stelt. Ontdek wat jij belangrijk vindt, in welke domeinen je verschil kan maken en hoe je jezelf ziet als stemmer. Surf naar www.stemmerstest.be.

Wat is er (nog) nieuw bij deze verkiezingen?

Ook de invloed van de lijststem werd afgeschaft. Vroeger konden kandidaten met weinig voorkeurstemmen toch verkozen worden door ‘hoog’ op de lijst te staan. Nu geldt: de kandidaten met de meeste voorkeurstemmen binnen de lijst worden verkozen, ongeacht de plaats op de lijst. Verder krijg je als kiezer ook meer invloed op wie onze burgemeester wordt. Zo wordt de ‘stemmenkampioen’ van de grootste meerderheidsfractie automatisch burgemeester.

kom KennisMaken

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Of wil je meer uitleg bij de hervormingen? Kom dan naar de verkiezingseditie van onze KennisMakers op donderdag 26 september om 19 uur in de bib van Zoersel (Dorp 54). Onze experts van burgerzaken geven je graag meer uitleg.

Wil je graag oefenen op een stemcomputer? Dat kan! In onze drie bibliotheken en het administratief centrum kan je nog tot en met 9 oktober oefenen. Zo ben je er helemaal klaar voor.

volmacht

Kan je op 13 oktober niet komen, maar wil je wel je stem uitbrengen? Onder bepaalde voorwaarden kan je een volmacht geven aan iemand anders. Meer informatie en het volmachtformulier vind je op onze website.

het meisje met het rode potlood

Al stemmen we in onze gemeente tegenwoordig elektronisch, toch blijft het rode stempotlood onlosmakelijk verbonden met verkiezingen. De komende weken zal je dan ook ‘het meisje met het rode potlood’ regelmatig tegenkomen in het straatbeeld. Zo word je er niet alleen aan herinnerd dat er op zondag 13 oktober verkiezingen zijn, maar ook hoe belangrijk het is om van dit recht gebruik te maken.

Alle praktische informatie vind je ook steeds terug op www.zoersel.be/verkiezingen. Je leest er ook meer over in ons ZOERSELmagazine van september.