duurzame helden in de kijker | buurtcoach Johan Desmedt

Ken je Johan al? Je hebt hem misschien al gezien in woonzorghuis De Buurt. Daar is hij actief als kinesist. Maar Johan maakt niet alleen gewrichten soepeler. Hij werkt ook aan soepele buurten en brengt mensen dichter bij elkaar. Dat doet hij voor onze gemeente in de functie van buurtcoach. We bombarderen hem deze week dan ook tot ‘duurzame held’.

Johan, kan je ons iets meer vertellen over wat jij doet als buurtcoach?
De bedoeling van mijn functie is om op verschillende manieren mensen met elkaar in contact te brengen. Daarnaast organiseer ik regelmatig overlegmomenten met de buurten en met verschillende diensten van onze gemeente. Uit die overlegmomenten komen ideeën waarmee we plannen uitwerken om buren ook effectief dichter bij elkaar te brengen. Je kan zeggen dat ik de lijm probeer te zijn tussen buurtbewoners, verenigingen, organisaties en de gemeente. 

Waarom heb je destijds beslist om hiermee te starten?
Vanuit mijn job in wzh de Buurt was ik al bezig met buurtwerking. Bij de opstart van het project Zorgzame Buurten werd ik van hieruit ook betrokken. De stap naar buurtcoach was al snel gezet.

Jouw werk draagt bij aan verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling. SDG 1 (geen armoede), SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 10 (ongelijkheid verminderen) en SDG 16 (vrede, veiligheid en sterke publieke diensten). Was dit een drijfveer toen je startte met je job?
Ik had natuurlijk al gehoord van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (DOD's of SDG's, nvrd), maar het was niet zozeer een drijfveer om hiermee te starten. Maar ik wilde wel een betere samenleving creëren in Zoersel.  

Vind je het belangrijk om je in te zetten op het vlak van duurzaamheid?
Uiteraard. Het project Zorgzame Buurt, en bijgevolg mijn functie als buurtcoach, heeft geen enkele zin als dat niet wordt verduurzaamd. Wat nu nog een project is, met een begin- en einddatum, moet geleidelijk aan groeien naar een ‘nieuwe’ manier om met elkaar om te gaan en naar elkaar om te kijken. Een welk dat vanzelfsprekend nooit klaar zal zijn. Daarbovenop moeten we ook nadenken over onze volgende generaties in een snel veranderende en digitale wereld.

Wat wil je met je werk nog bereiken? Heb je bepaalde doelen of dromen?
Het ideale scenario is om een samenleving te creëren waar mensen naar elkaar omkijken en waar nodig voor elkaar zorgen. En waar de rol tussen buren onderling wordt ondersteund door de zorgverleners zoals dokters, thuisverpleging, gezinszorg …

Zijn er bepaalde personen die hetzelfde doen die een voorbeeld zijn voor jou?
Ik kijk geïnteresseerd naar de vele buurtinitiatieven die er in Vlaanderen al zijn. Eén van de meest spraakmakende initiatieven is Livez in Leuven. Dit is een coöperatie voor én met de buurt die ervoor zorgt dat buurtbewoners hun vertrouwde omgeving niet hoeven te verlaten als ze zorg nodig hebben.

Zijn er bepaalde ontwikkelingsdoelstellingen waar je veel belang aan hecht?
Het milieuverhaal en de klimaatverandering grijpt ons regelmatig bij de keel. Maar als ik er ééntje moet uitkiezen die volgens mij een sterke invloed kan hebben op onze maatschappij, is het verantwoordelijke productie en consumptie (SDG12). Door kritisch te kijken naar onze eigen dagelijkse consumptie kunnen we volgens mij wel wat veranderen.