Poëzieweek 2024 | thuis

Het huis van de poëzie bestaat niet uit bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen. 

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Ook in Zoersel schuilen we tijdens de Poëzieweek samen onder het dak van de poëzie met heel wat activiteiten. 

25 tot en met 31.01: poëzie in de publieke ruimte | administratief centrum

Op Gedichtendag onthullen we in de patio van het administratief centrum (Handelslei 167) een aantal mooie gedichten van dichters uit de lage landen. Kom meelezen tijdens de openingsuren van ons onthaal

25 tot en met 31.01: een streepje poëzie bij je brood

Bij verschillende bakkers kan je tijdens de Poëzieweek onder de vorm van een gedichtenkaartje genieten van mooie woorden bij je brood. (Bakkerijen Bethanië, Croûte, De Proost, Max, Van Leuven, Van Staeyen, Verellen)

25.01: een avond vol poëzie met de RSG, de Poëziemevrouw en de Blues Pilgrims | de Bijl | 20 uur

Fans van poëzie kunnen komen genieten van een avond vol schoonheid, magie en muziek. De avond start met ‘De thuiskomst van de kwetsbare kolibries’ een bloemlezing van gedichten van de RSG (Ruimte Scheppende Geheelden). Onder begeleiding van Peter Holvoet Hanssen tekenden zij hun gevoelens in broze teksten op. Poëziemevrouw Mireille Vaesen heeft in haar koffer vol gedichten, met ukelele in de hand, voor elke situatie een passend gedicht. Voor en na de performances brengt het duo de Blues Pilgrims wolkjes van jazz en bluesmuziek. Lees hier meer details over deze avond.

25.01: voorleessessies | De Buurt

Leerlingen van het vierde leerjaar van de basisschool de Kiekeboes zullen gedichten voorlezen aan de bewoners van het Woonzorgcentrum 'De Buurt'. 

27.01: poëzie op voorschrift | bib Zoersel | 10 tot 12 uur

De muziek- en woordacademie Zoersel en de academie voor beeldende kunsten Zoersel brengen je naar aanleiding van de Poëzieweek  'Poëzie op voorschrift' in de bibliotheek van Zoersel. 

In een heel persoonlijke en gezellige setting bieden onze woordkunstenaars daar - naast een heerlijk kopje koffie of thee - een luisterend oor en  gaan ze voor jou op zoek naar een bemoedigend woord, een warme schouderklop, naar woorden die een warme thuis willen bieden. Je krijgt een mooi geïllustreerd gedicht op maat, met zorg helemaal speciaal voor jou uitgekozen.  

28.01: dichter in huis | drie woonkamers | 11 tot 12 uur

Het thema ‘thuis’ leent zich perfect voor een nieuwe editie van ‘Dichter in Huis’! Enkele dorpsgenoten, die poëzie een warm hart toedragen, stellen graag hun huiskamer ter beschikking voor een uur vol poëzie. Enkele voordrachtkunstenaars brengen een bloemlezing van verschillende gedichten, afgewisseld met een streepje muziek. Na afloop kunt u nagenieten met een hapje en een drankje.  

 • Szymon De Temmerman, Frans Janssenslaan 13 (Sint-Antonius)
  voordrachtkunstenaar: Eddy De Raedt 
  muzikale omlijsting: leerlingen muziekacademie 
 • Liliane Wilhelm, Het Moer 7 (Zoersel)
  voordrachtkunstenaar: Liliane Wilhelm
  muzikale omlijsting: leerlingen muziekacademie 
 • familie Schaffels, Liefkenshoek 44 (Halle)
  voordrachtkunstenaar: Monique Luyckx brengt poëzie en teksten van de 14de tot de 17de eeuw
  muzikale omlijsting: Tom Van Eygen op luit  

graag inschrijven
Omdat het aantal plaatsen in de woonkamers beperkt is, vragen we je om je komst te melden via dit inschrijvingsformulier of via cultuur@zoersel.be. Je kan je inschrijven tot woensdag 24 januari 2024. 

29.01: voorleessessies | ZNA Joostens

Frederika Houwelijckx en Frank Schaffels brengen een poëzieprogramma voor de bewoners van ZNA Joostens.

30.01: voorleessessies | residentie Lindehof

Voorleesvrijwilligers van de bibliotheek zullen enkele gedichten en poëtische fragmenten voorlezen aan de bewoners van residentie Lindehof.  

inschrijven voor Dichter in Huis