inname openbaar domein / parkeerverbod aanvragen

Wat

Wilt u een aantal parkeerplaatsen gebruiken omdat u:

  • verhuist
  • werken uitvoert aan uw woning of handelspand
  • voor langere periode dient te laden en lossen
  • ...

Dan kunt u een vergunning aanvragen voor een tijdelijk parkeerverbod.

Voorwaarden

U kunt een tijdelijk parkeerverbod aanvragen op plaatsen waar parkeren is toegestaan. In principe wordt een tijdelijk parkeerverbod voor één of twee dagen gegeven. Afwijkingen op deze regel kunnen worden toegestaan. Deze dienstverlening is gratis.

Procedure

U vraagt het tijdelijke parkeerverbod minstens vier werkdagen op voorhand aan via ons aanvraagformulier (via onderstaande rode knop).

parkeerverbodsborden

De parkeerverbodsborden die u moet plaatsen, kunt u ontlenen bij onze dienst onderhoud (Achterstraat 18). Deze kunt u twee dagen voor de uitleenperiode afhalen. U hoeft dit niet vooraf te reserveren of te melden. Bezorg ze daar nadien zo snel mogelijk terug.

U plaatst de parkeerverbodsborden 24 uur op voorhand. Als u de parkeerverbodsborden hebt geplaatst, onderneemt u volgende stappen: 

  • U noteert de nummerplaten van de voertuigen die geparkeerd staan op de plaats van het parkeerverbod.
  • U neemt één of enkele foto van het door u geplaatste parkeerverbod. 

U stuurt de nummerplaten en foto's minstens 24 uur op voorhand naar de politie (list.pz.voorkempen.wegenwerken.zoersel@police.belgium.eu). Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u van ons een mail waarin we bovenstaande info over de te volgen stappen nogmaals herhalen. 

Bedrag

Meestal is een inname van het openbaar domein gratis, maar op hinderlijke innames wordt een belasting geheven. Hinderlijke innames zijn innames van vijf dagen of langer, waarbij de minimumvoorwaarden voor de doorgang voor voetgangers en fietsers niet wordt gerespecteerd.

De belasting wordt als volgt berekend, met een minimumbelasting van € 60:

  • voor een stelling of werfkraan op openbaar domein: € 1 per vierkante meter per dag, vanaf de vijfde dag.
  • voor alle overige innames: € 11 per dag, vanaf de vijfde dag.
inname openbaar domein / parkeerverbod aanvragen