restafval (huisvuil)

wat

Restafval is al het niet-recycleerbaar huishoudelijk afval dat na sortering nog overblijft. Het moet in een restafvalzak passen en minder dan 15 kilo per zak wegen.

LET OP! Vanaf 1 januari zal de ophaling van restafval gebeuren in een grijze container met chip. Lees er meer over in het laatste hoofdstuk deze pagina.

ophaling

Om de veertien dagen wordt uw restafval aan huis opgehaald op een vrijdag!

Valt de ophaaldag op een feestdag, dan verschuift de ophaling. Kijk voor de juiste data in de ophaalkalender. Zet uw zak* tussen 19 uur de avond voordien en 6 uur op de dag van de ophaling buiten. Uw zak* kan tot 22 uur worden opgehaald, dus laat hem lang genoeg buitenstaan. 

 • Bied uw restafval alleen aan in de gemeentelijke bordeauxrode zakken*.
 • Maak geen extra afval vast aan de buitenkant van de zak*.
 • Steek scherpe dingen, zoals glasscherven in het midden van de zak* of scherm ze voldoende af, zodat de ophalers zich niet verwonden.

* LET OP! Vanaf 1 januari zal de ophaling van restafval gebeuren in een grijze container met chip. U kunt uw bordeaux afvalzakken nog opgebruiken tot en met februari 2022. Lees er meer over in het laatste hoofdstuk op deze pagina.

restafvalzakken

U kunt de zakken kopen bij ons onthaal of in een van volgende handelszaken:

 • Halle: Voeding Janssens
 • Sint-Antonius: Colruyt, Delhaize
 • Zoersel: Carrefour
vanaf 1 januari 2022: ophaling met grijze container (diftar)

Al heel wat jaren zamelen we in onze gemeente restafval, gft, pmd ... selectief in. De ophaling van gft gebeurt al acht jaar met een container met chip. Vanaf 1 januari 2022 zal ook de ophaling van restafval verplicht met containers gebeuren. Het diftarsysteem (dat staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’) en het principe ‘de vervuiler betaalt’ worden dus doorgetrokken naar het restafval. 

Net zoals bij de groene gft-container zal de nieuwe, grijze restafvalcontainer ook een chip bevatten en wordt het afval gewogen bij de lediging. Dit betekent dat u betaalt volgens de aangeboden hoeveelheid afval.

kies voor 1 oktober 2021 uw formaat

De nieuwe grijze containers zullen, net zoals de groene gft-containers, beschikbaar zijn in verschillende formaten: 40, 120 of 240 liter. Zo kunt u de container kiezen die het best bij uw gezin of woonsituatie past. IGEAN stuurde u onlangs een brief waarin ze zelf al een voorstel van formaat deden.

 • Als u akkoord gaat met het voorgestelde formaat van IGEAN, hoeft u niets te doen.
 • Als u graag een ander formaat van container wilt: 
  • dan belt u naar de gratis infolijn: 0800 1 46 46;
  • of u surft naar igean.mijncontainer.be en logt in met de gebruikersnaam en het paswoord dat u via de brief van IGEAN gekregen hebt.

U krijgt midden oktober 2021 dan een brief met de exacte leverdatum van uw restafvalcontainer.

meer infomatie