restafval (huisvuil)

Restafval is al het niet-recycleerbaar huishoudelijk afval dat na sortering nog overblijft. Het moet in een grijze container (met chip) passen. Lees er meer over in het laatste hoofdstuk deze pagina.

sorteergids voor anderstaligen

Onderstaande video kunt u met de instellingen ondertitelen in verschillende talen.

Om de veertien dagen wordt uw restafval aan huis opgehaald op een vrijdag!

Valt de ophaaldag op een feestdag, dan verschuift de ophaling. Kijk voor de juiste data in de ophaalkalender. Zet uw grijze restafvalcontainer tussen 19 uur de avond voordien en 6 uur op de dag van de ophaling buiten. Uw container kan tot 22 uur worden opgehaald, dus laat hem lang genoeg buitenstaan. 

  • Bied uw restafval alleen aan in de grijze restafvalcontainer.
  • Maak geen extra afval vast aan de buitenkant van de container.

Al heel wat jaren zamelen we in onze gemeente restafval, gft, pmd ... selectief in. De ophaling van gft gebeurt al acht jaar met een container met chip. Sinds 1 januari 2022 gebeurt de ophaling van restafval verplicht met containers. Het diftarsysteem (dat staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’) en het principe ‘de vervuiler betaalt’ worden dus doorgetrokken naar het restafval. 

Net zoals bij de groene gft-container bevat de nieuwe, grijze restafvalcontainer ook een chip en wordt het afval gewogen bij de lediging. Dit betekent dat u betaalt volgens de aangeboden hoeveelheid afval.

wijzig het formaat van uw container

Hebt u een fout formaat gekozen van container, of verhuist u naar een Zoersels adres en past het formaat van de aanwezige container niet bij uw gezin?

Dan kunt u online terecht op de website van IGEAN:

meer informatie