Dankjewel om hier niet te roken!

Roken in het bijzijn van kinderen is slecht. Denk je nu: ‘Ja duh, trap anders een open deur in’? Gelijk heb je! Maar waarom vinden we het dan normaal dat er nog gerookt en gevapet mag worden op plekken waar veel kinderen en jongeren zijn, zoals op sportvelden en speelpleinen?

zien roken, doet roken

Samen ravotten en sporten is nochtans fijner in een rookvrije omgeving. 
Want: 

  • geen vieze en ongezonde rook; 
  • geen risico op brandwonden; 
  • geen peuken die door kinderen opgeraapt kunnen worden.

En - nóg belangrijker - ook het kopieergedrag verdwijnt. Als kinderen niet meer in contact komen met rokende en vapende (jong)volwassenen zullen ze roken niet meer als iets normaal aanzien. Daardoor zijn ze ook minder geneigd om later zélf een sigaret op te steken. Want zien roken, doet roken! 

tijd voor actie

Dus: hoog tijd dat we hiermee aan de slag gaan. Daarom ondertekende Zoersel het charter van ‘Generatie Rookvrij’. Die beweging wil iedereen - zowel jijzelf en alle (groot)ouders alsook onze Zoerselse sportclubs, verenigingen en jeugdbewegingen - aanmoedigen om meer rookvrije omgevingen te creëren. Doel is om de komende generatie(s) rookvrij te laten opgroeien. Met dat doel in het achterhoofd werkte de gemeente een campagne uit.

Hoe doen we dat? 

Een eerste stap is sensibilisering en heel Zoersel meekrijgen in het verhaal. De vraag aan jou is simpel:

Geef je mee het goede voorbeeld, en rook of vape je niet op plekken waar er kinderen en jongeren aanwezig zijn? Een hele dikke dankjewel! 

verenigingen en scholen mee op de kar

Daarnaast proberen we ook zoveel mogelijk Zoerselse scholen en verenigingen warm te maken om de campagne te ondersteunen. Hen vragen we of ze willen overwegen om de (ruime) omgeving rond hun school of (sport)terrein alvast rookvrij te maken.
Wie dat wil, krijgt van ons de nodige ondersteuning en communicatiemateriaal. Doe mee!

campagnemateriaal aanvragen

niet tegen rokers

Generatie Rookvrij is niet gericht tégen rokers. We vragen je enkel om niet te roken in het bijzijn van kinderen. Rokers hoeven dus niet te stoppen met roken om mee een rookvrije omgeving te realiseren voor kinderen. Onderzoek wijst bovendien uit dat het grote merendeel van de rokers aangeeft dat ze niet willen dat hun eigen kinderen beginnen met roken. Er is dus al een ruim draagvlak!

Wil je toch stoppen met roken maar weet je niet hoe? Dan kan je terecht bij Tabakstop.

Wist je dat ...

... de federale regering het bestaande rookverbod vanaf januari 2025 wil uitbreiden naar openbare plaatsen waar veel kinderen aanwezig zijn? Wat de precieze gevolgen zullen zijn van de nieuwe wetgeving is op dit moment nog onduidelijk. We houden je op de hoogte!