AED-toestellen in kaart gebracht
gepubliceerd op do 24 okt 2024Text
Dagelijks krijgen 30 Belgen een hartstilstand. Maar 5 tot 10 procent van hen overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met reanimatie en door een AED-toestel te gebruiken verhoogt die overlevingskans aanzienlijk, meer bepaald tot 70 procent. De aanwezigheid van zo’n AED-toestel kan dus levens redden.
Onze gemeente telt er momenteel acht (de toestellen van Bethanië ggz niet meegerekend), waarvan er drie dag en nacht toegankelijk zijn, namelijk bij:
- tennisclub Den Otter;
- Monnikenheide;
- voetbalclub KFC Halle.
Op deze kaart zie je waar in Zoersel een AED-toestel voorhanden is. De nodige signalisatie naar deze toestellen wordt binnenkort aangebracht.
subsidie
Acht toestellen is goed, maar nog lang niet goed genoeg. Om mensen die worden getroffen door hartfalen sneller te helpen – en om dus zo veel mogelijk AED-toestellen op ons grondgebied te voorzien – kent het gemeentebestuur een subsidie toe voor de aankoop en het onderhoud ervan. Erkende verenigingen, organisaties of personen die voor het brede publiek een AED-toestel beschikbaar stellen, komen hiervoor in aanmerking.
opleidingen Rode Kruis
80 procent van de Belgen weet niet hoe te reageren op een plotse hartstilstand. Kennis over hoe je iemand reanimeert en hoe je zo’n AED-toestel gebruikt, is dus uitermate belangrijk. Het Rode Kruis organiseert daarom opleidingen ‘reanimatie en AED’, meer bepaald op 30 november. Je hebt keuze uit verschillende sessies in de voor- en namiddag in het administratief centrum of in buurthuis Ter Smisse. Sommige sessies zijn al volzet, dus neem contact op met vorming@zoersel.rodekruis.be om te horen op welk moment er nog een plaatsje is voor jou.
interview
Lees hier een interview met Jan Van Melkebeek en Dirk De Coster, die in 2006 Jans leven redde.