een muzikale ode aan Het Heemhuisje

Niemand Weet is het eerste nummer van Meneer Koekepeer En De Patattenschillers. Cedric Van Mechelen, Zoerselaar en het brein achter de productie, brengt in dit nummer een ode aan Het Heemhuisje.

Wat bracht je op het idee om in het Zoersels Heemhuisje een nummer te maken?
Cedric: Ik ben al lang gefascineerd door de geschiedenis van onze gemeente, maar ook door de geschiedenis van onze voorouders en hoe zij leefden. Op verschillende manieren probeer ik me met hen en de geschiedenis van onze mooie gemeente te verbinden. Door een boswandeling te maken in een ‘ferm’ stuk Zoerselbos, rond te dwalen op Salphen of te helpen in de samentuin in De Veldstraat. Zelf was ik niet meer in het heemmuseum geweest sinds een bezoek met de lagere school. Maar toen ik er een paar maanden geleden binnenkwam, voelde ik direct “Hier moet ik iets mee doen”. Het nummer ‘Niemand Weet’ had ik toen al geschreven, maar ik wilde er nog iets akoestisch mee doen. Nadat ik De Patattenschillers (de muzikanten van de band, red.) gevonden had, zocht ik nog een gepaste omgeving. Het Heemhuisje was hét ideale decor.

Hebben al jouw nummers een Zoerselse toets?
Cedric: De mensen die me kennen weten dat ik – sinds ik ongeveer 10 jaar geleden begon – best wat muziek onder verschillende artiestennamen heb uitgebracht. Sommige daarvan hebben inderdaad een Zoerselse touch die je niet direct zou herkennen.

Het blijft niet bij dit nummer over Het Heemhuisje. Je werkt ook aan een muzikaal project rond de lindeboom?
Cedric: Klopt! Ik loop al een tijd met het idee rond om iets muzikaals te creëren waar Zoersel een centrale rol in speelt. Muziek over folklore vind je namelijk nergens meer. De tijd dat een ‘kliekske’ met een huifkar van dorp tot dorp reed om hun traditionele Vlaamse muziek aan de man te brengen, is al lang voorbij. Op mijn postronde (Cedric is postbode, red.) kom ik geregeld bij de dochter en kleindochter van Mariette Coppens. Toen ik hen vertelde over mijn idee waren ze laaiend enthousiast. Ze helpen me dan ook erg bij het opstarten van dit project en het verzamelen van de nodige informatie en connecties. Maar… de lindeboom werd ook niet op een week bewerkt, dus het project moet nog volop vorm krijgen.

Het maakt ons alvast nieuwsgierig! Zijn Meneer Koekepeer En De Patattenschillers ook live te bewonderen?
Cedric: Jawel. Op donderdag 8 augustus spelen we om 12.30 uur op Boterhammen In Ons Park bij Bar Divers. Ik zou zeggen: Pak uw bokes maar mee en kom mee genieten.

Bekijk hier de videoclip van Niemand Weet.