gun mantelzorgers een ‘dahadikeffenodig-moment’

Maar liefst één op drie Vlamingen is mantelzorger: iemand die de zorg van een familielid, vriend, buur … op zich neemt. Je kan hun zware taak niet veranderen, maar je kan ze wel verlichten: met extra flexibiliteit en begrip of gewoon met een goed gesprek. Draag mee zorg voor onze mantelzorgers, zodat ze even kunnen uitblazen (#dahadikeffenodig).

sensibiliseringscampagne

Mantelzorgers zijn overal. Eén op drie volwassen Vlamingen en één op vijf jongeren tussen 11 en 18 jaar is het vandaag. Quasi iedereen komt ooit in zijn leven in contact met mantelzorg: door mantelzorg te geven of door het te krijgen. Toch blijft deze vorm van zorg vaak onderbelicht, ondergewaardeerd en onzichtbaar. Sommige mantelzorgers beseffen zelfs niet eens dat ze mantelzorger zijn. Daar willen het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg en de zes erkende mantelzorgverenigingen - in samenwerking met een grote groep stakeholders,  waaronder ook gemeente & ocmw Zoersel - iets  aan doen: met de ‘dahadikeffenodig-campagne’ richten ze zich enerzijds naar mantelzorgers zelf, maar anderzijds ook naar het brede publiek. Via de volledig vernieuwde website www.mantelzorgers.be kom je te weten hoe je mantelzorgers in je omgeving, vaak al met een klein gebaar, kan ondersteunen.

Dag van de Mantelzorg

Ben je bij ons geregistreerd als mantelzorger, dan mag je binnenkort de uitnodiging voor de jaarlijkse Dag van de Mantelzorger verwachten. Die gaat dit jaar door op zaterdag 22 juni, met op het programma deze keer een extra zoete verwennerij. Ben je een mantelzorger uit Zoersel of zorg je voor iemand in Zoersel en is dit nog niet door ons geweten? Registreer je dan meteen via dit formulier.

andere activiteiten

De komende maanden staan er nog heel wat activiteiten op het programma voor mantelzorgers:
- ontmoetingsmoment voor jonge mantelzorgers
- film voor mantelzorgers 
- infocafé ‘omgaan met moeilijke gevoelens’  
- praatcafé ‘Hoe omgaan met nachtelijke onrust bij dementie?’
- praatcafé ‘doolhof van premies en tegemoetkomingen’ 
- praatcafé ‘beter omgaan met veranderend gedrag bij personen met dementie’ 
- lezing ‘Kunnen we de strijd tegen alzheimer winnen?’