jacht op Aziatische hoornaar was succes

In februari deden we een oproep naar inwoners die een val wilden plaatsen om de koningin van de Aziatische hoornaar te vangen. Jullie waren heel enthousiast! We mochten maar liefst 300 vallen uitdelen. De resultaten van de klopjacht zijn binnen.

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze honingbijen en andere insectensoorten. Ze vallen onze inheemse insecten aan om ze te gebruiken als eiwitbron. Daar moest dus iets aan gedaan worden.

vallen plaatsen

De milieuraad kocht, samen met de gemeente, 300 vallen aan om te verspreiden in onze gemeente en zo de Aziatische hoornaar in de val te lokken. In minder dan een week tijd schreven jullie zich in om een val te plaatsen. En die inzet loonde!

beste jagers van de provincie

We konden in onze gemeente maar liefst 97 koninginnen in de val lokken. Hiermee waren we de beste van de klas in heel de provincie. De vallen worden nu opgeborgen tot in het najaar. Daarna gaan we er opnieuw mee aan de slag. En ook volgend jaar doen we hetzelfde.

zoektocht naar nesten

Maar daarmee is de kous nog niet af. Er wordt overgeschakeld naar de tweede fase van het bestrijdingsplan. Vanaf nu wordt er actief naar nesten gezocht. Wil je hieraan deelnemen? Schrijf je dan via onderstaande rode knop in voor een gratis opleiding van de provincie Antwerpen die doorgaat op 13 juli om 13 uur. Tijdens deze opleiding leer je hoe je op een efficiënte manier nesten opspoort.

De milieuraad wil nogmaals alle inwoners bedanken die meewerkten aan dit project.

schrijf je hier in voor de gratis opleiding