leven in de brouwerij met Sint-Antonius Feest

Met vier zijn ze, de drijvende krachten achter ‘Sint-Antonius Feest’: Dries Wauters, Dimitri Sebreghts, Sam Van Inderdael en Thomas De Gendt. Vier maten voor het leven, elk met hun eigen unieke talenten, en inmiddels onmisbare schakels in hun goedgeolied team. Hoog tijd om Jambersgewijs te polsen naar wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft. 

Waarom zijn jullie ooit gestart met Sint-Antonius Feest?
Dries: ‘Den Dimi’ en ik vonden dat het hier veel te ‘stillekes’ werd in Sint-Antonius. Er werd precies elk jaar minder en minder georganiseerd en de mensen kwamen niet meer buiten. We wilden de ‘schwung’ terug in het dorp krijgen en besloten om samen iets te organiseren. Dat werd dan uiteindelijk het Kermiscafé aan de bibliotheek. (denkt na) Dat moet intussen ongeveer tien jaar geleden zijn ...

Sam en Thomas zijn er op een later moment bijgekomen?
Dries: Ja en nee (lacht). Sam is er eigenlijk zo goed als van in het begin bij, want hij kwam altijd helpen. Wij belden hem en hij stond er. Dus toen het voor mij en Dimitri wat te veel werd, hebben we hem gevraagd om niet enkel te helpen, maar ook mee te organiseren.
Sam: Beetje hetzelfde verhaal met ‘den Thomme’, he ...
Dries: Ja, hij was ook een vaste helper. Twee jaar geleden werd het weer wat veel om het met drie te doen, dus hing hij er ook aan (lacht).

Hebben jullie een bepaalde taakverdeling?
Thomas: Ja, toch wel. Zo zal Dimitri zich bijvoorbeeld eerder bezighouden met de catering en ervoor zorgen dat de bediening vlot verloopt. Dries coördineert heel de boel en kan rustig blijven bij onvoorziene situaties. Sam weet dan weer veel over muziek en het opbouwen van de podia en tenten, en ik heb mij intussen vastgebeten in de communicatie en de financiën. 
Sam: Maar op zoek gaan naar sponsors doen we wel allemaal he ... 
Thomas: Jaja, want hoe je het ook draait of keert, zonder sponsors is het quasi onmogelijk om een evenement op poten te zetten. Die zijn essentieel. Zeker als je het gratis wil houden, zoals het uitzenden van het EK. 

“Ons doel? Mensen samenbrengen en het dorp doen leven!”

Verloopt jullie 'sponsortocht' meestal vlot? 
Thomas: We hebben de manier waarop we onze sponsors benaderen een tijd geleden helemaal omgegooid. We zijn dan uiteindelijk uitgekomen bij onze sponsorpakketten (bij interesse, zie hun website, red.). Het komt erop neer dat we hen niet enkel om sponsoring vragen, maar dat ze er ook wel heel wat voor terugkrijgen. 
Sam: De laatste tijd merken we dat er mensen spontaan komen vragen of ze kunnen sponsoren. We zijn wat naam aan het maken, en da's tof. 
Dries: Wat ook fijn is, is dat we altijd veel Zoerselse sponsors vinden. Het doet deugd dat de mensen van ‘t dorp mee achter Zoerselse initiatieven staan. Dat helpt ook voor het samenhorigheidsgevoel.

Hoeveel tijd steken jullie hier eigenlijk in?
Sam: ‘Veul’ (lacht)! Wij doen alles zelf, in onze vrije tijd. Van de eerste brainstorm tot het praktische werk zoals de tenten opzetten en terug afbreken ...
Dries: Dat is dus vaak vergaderen. Minstens een keer per maand tot wekelijks als het evenement dichterbij komt ... 
Sam: En vergeet niet dat bijna iedereen zelfstandige is, dus we zouden ‘s avonds eigenlijk ook nog bezig moeten zijn met offertes maken, administratie, facturen ... Tijd om tv te kijken, is er dus niet bij (lacht)
Dries: Voor de dagen waarop we alles opzetten en afbreken, laten we ons werk zelfs liggen of nemen we verlof.
Thomas: Ja, dat is iets waar je soms dagelijks mee bezig bent, ook op vakantie ... Dat is iets dat mensen vaak niet zien of weten, maar het hoort er wel bij. We geven er veel voor op, maar ‘t is onze hobby en we doen het graag. En - belangrijker - we doen het vooral om hier een hoop plezier te creëren.
Dries: Voilà, dat is en blijft het uitgangspunt!

Tijdens de evenementen hebben jullie ook best veel volk nodig om de boel te laten draaien, lijkt me? 
Dries: Bij ons staan De Poekoeks meestal achter de toog. 
Sam: Met hen werken we bewust samen, omdat hun opbrengst naar een goed doel gaat. Je weet dat het geld goed besteed wordt. 
Thomas: En onze partners worden ook vaak mee ingeschakeld. We zijn enorm dankbaar dat zij een handje willen komen helpen. 

Wat hebben jullie voor ons dit jaar in petto?
Sam: We starten met een knaller: van half juni tot half juli zenden we het EK uit op groot scherm en toveren we het Sint-Teunisplein om in een voetbalparadijs.
Thomas: Hou ook 24, 25 en 26 augustus vrij voor het Kermisweekend. Op zaterdag organiseren De Poekoeks de kindervolksspelen en die avond kan je de beentjes losgooien op onze Foorfuif. Zondag is het hoogdag, want dan pakken we opnieuw uit met de barbecue voor het goede doel (de opbrengst gaat naar De Poekoeks), het dartstoernooi en de kinderactiviteiten (en breng ook meteen een bezoekje aan de kermis). Op maandag sluiten de Feestneuzen af met de ‘echte’ volksspelen. 
Dries: Op 5 oktober is het aan de Sint-Teunis Feesten. Daar willen we ook echt een volksfeest van maken. En we hebben grote namen kunnen strikken (trots): Laura Lynn, Pandora’s Groovebox (met Zoersels talent) en Cookies en Cream! En ‘mannekes’, kom op tijd want we starten al om 20 uur. Niet eerst lang gaan tafelen dus (lacht)!