lok de koningin van de Aziatische hoornaar in de val

Help jij de verspreiding van de Aziatische hoornaar in Zoersel tegen te gaan? Stel dan een val op in je tuin of op je terras. Je doet er onze imkers een groot plezier mee.

bedreiging voor andere insectensoorten

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort afkomstig uit zuidoost China en sinds 2016 aanwezig in België. Als de buitentemperatuur stilaan naar de 13 graden gaat, worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterrust. Ze gaan meteen aan het werk om nesten te maken en hun nakomelingen te voeden. Later in het jaar nemen hun werksters die taken over.

Zowel voor onze honingbijen als voor andere insectensoorten vormt de Aziatische hoornaar een groot gevaar. De dieren vallen namelijk onze inheemse insecten aan om ze te gebruiken als eiwitbron. Als we geen actie ondernemen, zal heel ons ecosysteem in de war geraken.

stop de invasie

Daarom heeft de milieuraad, samen met de gemeente, driehonderd vallen aangekocht met lokstof (honderd in elke deelgemeente) om te verspreiden op ons grondgebied. Hiermee willen we in het voorjaar zoveel mogelijk rondvliegende koninginnen vangen om het aantal nesten van de Aziatische hoornaar in de zomer te verkleinen. Hoe meer mensen willen meehelpen, hoe groter de slaagkans van het project. Lok jij ze mee in de val?

plaats een gratis val

Wat vragen we van jou als je besluit om mee te werken? 

  1. Plaats zo snel mogelijk een val die je kan bekomen via de milieuraad (zie verder) en engageer je om deze tot april dagelijks op te volgen.
  2. Iets gevangen? Zet dan je de val met vangst even in de diepvries. Zo wordt het insect verdoofd en vormt het geen gevaar meer. Nu kan je het diertje apart zetten in bijvoorbeeld een bokaal en het eens goed bekijken. Als het iets anders als een Aziatische hoornaar blijkt te zijn, kan je ze terug vrijlaten.
  3. Als je een Aziatische hoornaar te pakken hebt, kan je deze diervriendelijk ‘euthanaseren’ door het bokaaltje een nachtje in de diepvriezer zetten. 
  4. Het is belangrijk om de aantallen bij te houden: zowel het aantal gevangen Aziatische hoornaars, als het aantal ‘andere insecten’ (in functie van het onderzoek naar de selectiviteit van de val). Deze resultaten geef je door via een QR code die je terugvindt op de val.
  5. Vernevel dagelijks de lokstof in de val en op een absorberend doekje (bijvoorbeeld met een plantenspuit op keukenpapier).
  6. Door deze methode hoef je geen schrik te hebben van de insecten, want je komt nooit rechtstreeks in contact met een ‘wakker’ exemplaar.

Help jij mee?

Stuur een mailtje met je contactgegevens naar wenda@imkerbondzoersel.be of schrijf je in via onderstaande knop. We laten zo snel mogelijk weten waar je de gratis kant-en-klare val met lokstof kan ophalen.

lezing over de Aziatische hoornaar

Op woensdag 13 maart komt Patrick Van Ende praten over de Aziatische hoornaar. Je kan deze lezing gratis bijwonen, inclusief een drankje achteraf, om 19.30 in zaal Dorpszicht (boven de bib van Zoersel, Dorp 54).

Bedankt, alle vallen zijn uitgedeeld!