sober is niet saai
gepubliceerd op vr 31 jan 2025Text
Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens. Sara De Saeger, vrijwilliger bij SOS Nuchterheid, deelt met jou haar nuchtere kijk op een alcoholvrij leven.
Kan je kort vertellen wat SOS Nuchterheid juist doet?
SOS Nuchterheid is een praatgroep voor mensen die nuchter willen worden en blijven. We bieden een laagdrempelige omgeving waar mensen hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij lotgenoten. De belangrijkste regel is dat leden nuchter zijn en nuchter willen blijven.
Welke soorten hulp of activiteiten bieden jullie aan?
Elke woensdagavond komen leden samen om te praten over hun week. De bijeenkomsten beginnen om 18.30 uur en duren tot ongeveer 21 uur. Tijdens de bijeenkomst deelt iedereen zijn ervaringen, zowel positief als negatief. Iedereen geeft elkaar tips en tricks om nuchter te blijven. Het mooie eraan is dat we van elkaar leren. Zelf leer ik nog elke week iets bij.
"Sinds ik geen alcohol meer drink, voel ik me veel beter en gezonder en barst ik terug van de energie!"
Hoe ben je zelf betrokken geraakt bij SOS Nuchterheid?
Dat kwam omdat ik zelf een alcoholprobleem had. Geleidelijk aan geraakte ik in de greep van alcohol. Wat begon als sociaal drinken op feestjes, ontwikkelde zich tot een steeds groter probleem. Ik kon niet stoppen na twee drankjes en ik ging altijd te ver. Na een behandeling besefte ik dat er in de maatschappij te weinig wordt ingezet op nazorg. Daarom wilde ik zelf een praatgroep starten. Op een dag kwam ik hier in het administratief centrum om te vragen of ik hiervoor gebruik kon maken van een lokaal. Op dat moment stond de gezondheidsmedewerker aan de balie die mij doorverwees naar SOS Nuchterheid. Zo ben ik bij deze organisatie terechtgekomen. Nu probeer ik zelf mensen verder te helpen.
Drink je zelf nog alcohol?
Neen. Ik ben al een aantal jaren nuchter. Sindsdien voel ik me veel beter en gezonder en barst ik terug van de energie! De voordelen van nuchter zijn wegen veel harder door dan de verleiding om terug te vallen.
Klopt het dat er nog altijd een taboe rust op niet-drinken? Waarom is dat zo?
Absoluut. Alcohol drinken bij feestelijkheden zit ingebakken in onze cultuur. Het is voor iedereen iets heel normaal. Het gaat zelfs zo ver dat mensen het abnormaal vinden als je niet drinkt. Als je beslist om af te zien van een glas, word je soms aanzien als saai, ongezellig of zelfs als een spelbreker.
Word je zelf soms nog geconfronteerd met sociale druk?
Hoewel mijn omgeving weet dat ik niet meer drink, krijg ik soms toch een glas aangeboden. Dat bewijst de hardnekkigheid van het taboe op niet-drinken in onze maatschappij.
Welke alcoholvrije drankjes prijs jij zelf aan?
Ondertussen zijn er in de meeste horecazaken voldoende alternatieven die even lekker zijn en een pak gezonder. Denk maar aan die heerlijke fruitige mocktails. Zelfs water kan mooi én lekker gepresenteerd worden. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet verplicht bent om te drinken, ongeacht de sociale druk die je ervaart. Het is je eigen gezondheid en welzijn die het belangrijkste zijn. Niet hetgeen wat anderen van je denken.
Heb je tips voor mensen die overwegen om te stoppen met drinken?
Laat je niet overhalen om een glas te drinken als je iets te vieren hebt of als je verdrietig bent. Je kan deze gevoelens ook nuchter beleven. Het maakt je sterker en het voelt achteraf als een overwinning.
Als gemeente bieden we bij recepties ook steeds een alcoholvrij alternatief aan.
praten helpt
Wil je praten over jouw verslaving, die van een vriend of familielid? Je kan hiervoor elke woensdag tussen 18.30 en 21 uur terecht in het administratief centrum.